Gasvorming en tocht: beleving van mijnverleden in
C-Mine Expeditie nog realistischer

Bij deze nieuwe installatie van de C-Mine Expeditie voelen de bezoekers de gevolgen van een gaswolk.
Mine Dalemans Bij deze nieuwe installatie van de C-Mine Expeditie voelen de bezoekers de gevolgen van een gaswolk.
Een gaswolk, de tocht in een mijngang, het verhaal van een kompel die zijn geliefde moet achterlaten en een avonturier die je op sleeptouw neemt. De bezoeker van de C-Mine Expeditie kan vanaf vrijdag nog beter het harde labeur van de mijnwerkers aan den lijve ondervinden. In de oude gangen van de vroegere mijn in Winterslag kan je in vier nieuwe verhalen stappen. 

Sinds 2012 kan je in C-Mine Expeditie zien en voelen hoe het zwarte goud werd gedolven. Jaarlijks komen daar zo’n 45.000 bezoekers op af. Nu voegen vier nieuwe installaties een extra dimensie toe. “Ze vertellen geen verhalen op een klassieke manier, maar bieden een extra beleving”, zegt schepen van toerisme Toon Vandeurzen (CD&V). Kab. Mathilde Geens, het NU Architectuuratelier en Create Multimedia ontwikkelden het geheel.

Terug in de tijd

De vier nieuwe kokers brengen verhalen in 3D én 4D zodat de bezoeker in het laatste geval ook terug in de tijd gekatapulteerd wordt. “Het is een mooi voorbeeld van beleving van het mijnerfgoed ”, zegt Toon Vandeurzen.  De bezoeker kijkt naar een maquette die de mijngangen levensecht weergeeft. Niet enkel de diepte van de gangen, maar ook de breedte ervan is indrukwekkend. “De maquette geeft een doorsnede van het gangenstelsel. De vele papieren lagen op mekaar versterken het gevoel van diepte en oneindigheid. De bezoeker voelt de wind uit de propeller van de ventilatietunnel komen. En hoort het verhaal van een mijnwerker die z’n geliefde heeft moeten achterlaten om hier te komen werken.” De stem is die van de Genkse acteur en theatermaker Gökhan Giriginol, bekend van de vtm -serie Spitsbroers.

Onschuldig en gevaarlijk

Een mijnervaring is niet compleet zonder het fenomeen van gasvorming. “Een 3D-gaswolk met ogen zoekt contact met de bezoekers”, stelt Vandeurzen. “Via een projectie en een vervormde stem verleidt de wolk de bezoekers. Het ene moment is ze onschuldig en lief, het andere gevaarlijk.” Ook voor de periode na de sluiting van de mijnen is er aandacht. Via een pepperghost, een avonturier die op expeditie gaat in de verlaten mijngangen, komen de bezoekers er alles over te weten. 

Nieuwe installaties voor de c-mine expeditie in Genk
Mine Dalemans Nieuwe installaties voor de c-mine expeditie in Genk

Entertainment 

De C-Mine Expeditie is een mooi voorbeeld van edutainment. “De combinatie van mijngeschiedenis, hedendaagse architectuur en beleving blijkt een succesformule”, bekent de toerismeschepen. “Zowel gezinnen als scholen waarderen de nieuwe vorm van entertainment. We werkten al met virtual reality, en hebben het nu aangepast aan de laatste technologieën.” 

Meer info op www.c-mine-expeditie.be.

Een maquette in lagen papier boven elkaar geeft een indruk van de diepte en breedte van de mijngangen.
Mine Dalemans Een maquette in lagen papier boven elkaar geeft een indruk van de diepte en breedte van de mijngangen.
Stap in een mijngang en ervaar het leven van een kompel. Het kan op C-Mine Expeditie.
Mine Dalemans Stap in een mijngang en ervaar het leven van een kompel. Het kan op C-Mine Expeditie.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mauro Fani

    Weeral super gedaan,wens jullie alle succes.Doe zo verder.