Gasturbines Langerlo operationeel voor
opvang in de winter van stroomtekort

“Er wordt met twee maten en gewichten gemeten”

Oud-medewerkers van elektriciteitscentrale Langelo voelen zich bekocht nu op de site twee gasturbines operationeel zijn om mogelijk stroomtekort in de wintermaanden op te vangen
Karolien Coenen Oud-medewerkers van elektriciteitscentrale Langelo voelen zich bekocht nu op de site twee gasturbines operationeel zijn om mogelijk stroomtekort in de wintermaanden op te vangen
Engie Electrabel gaat nog deze maand de twee gasturbines, die op de site van de vroegere elektriciteitscentrale van Langerlo ) staan - de laatste ging failliet waardoor een kleine 90 medewerkers die in de centrale aan de slag waren hun job verloren - terug opstarten. “De heropstart kadert in de vraag van de overheid om een eventueel tekort aan stroom in de komende wintermaanden op te vangen, wist Hellen Smeets, de woordvoerster van Engie Electrabel, te vertellen”.
Terugkeer

De laatste huurt van Global Estate uit Gent, de nieuwe eigenaar van de site Langerlo, de gasturbines. “Met de turbines kunnen we tijdens de winter de stroombehoefte van om en bij de 200.000 personen dekken.” Theo Wevers (59) uit Zonhoven en Frank Gerinckx (54) uit Mol - beiden werkten 32 jaar op de centrale van Langerlo maar ze werden als gevolg van een faillissement van Granul Invest (de laatste eigenaar van de centrale) samen met hun collega’s ontslagen - keerden gisteren even terug naar hun vroegere werkplek.

Bekocht

Ze voelen zich bekocht nu de centrale gedeeltelijk wordt heropgestart. “In 2009 heeft de toenmalige regering Electrabel verplicht de centrale van Langerlo af te staan aan E.ON Unipair”, liet het duo, dat ondertussen elders werk vond, horen. “Wat blijkt? De huidige regering verplicht nu Electrabel de centrale terug op te starten. Dat pikken we niet! We voelen ons de speelbal in het hele verhaal. Vorig jaar was geen enkele groep geïnteresseerd om centrale Langerlo over te nemen. Reden? Te weinig winstkansen! Nu een tekort aan stroom dreigt, is Engie Electrabel plots wel geïnteresseerd”, vulden Theo en Frank aan.  Dat zit ons en veel oud-collega’s dwars”.

Schuldeisers

“We begrijpen het niet dat de centrale heropgestart wordt terwijl we vandaag nog schuldeisers zijn van de laatste uitbater van de centrale”, wierpen ze op. “We moeten nog achterstallig loon krijgen alsook vakantiegeld en een ontslagpremie (voor Frank en Theo gaat om zo’n 300.000 euro bruto). Om die reden zijn we met de vakbonden bezig met een procedure tegen de vroegere eigenaar.” Theo en Frank stellen de beslissing van de regering om de omgevingsvergunning die Engie Electrabel vandoen heeft om de gasturbines terug operationeel te krijgen serieus in vraag.  “In het Vlaams parlement werd een nooddecreet gestemd om de procedure voor het bekomen van de omgevingsvergunning te versnellen”, verduidelijkten de oud- medewerkers van de centrale. “Waar zit de logica van de regering? Het is meten met twee maten en twee gewichten. In tijd van nood is blijkbaar veel mogelijk!” Volgens Hellen Smeets is voor de heropstart van de gasturbines geen uitbatingsvergunning nodig. “De oude loopt nog, en door het nooddecreet is geen nieuwe milieuvergunning nodig”, besloot ze.

Na sluiting van centrale Langerlo als gevolg van een faling keren Theo Wevers en Frank Gerinckx terug naar hun vroegere werkplek waar de gasturbines terug opgestart worden om tekort aan stroom op te vangen.
Karolien Coenen Na sluiting van centrale Langerlo als gevolg van een faling keren Theo Wevers en Frank Gerinckx terug naar hun vroegere werkplek waar de gasturbines terug opgestart worden om tekort aan stroom op te vangen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.