Familie Anthonissen runt al 70 jaar tankstation: “We zijn geen nummer binnen de groep”

Familie Anthonissen runt in Genk al 70 jaar en drie generaties lang een pompstation van Shell. Mathieu en z’n zoon Dirk in overal voor het station, geflankeerd door Jeannine Achten (moeder van Dirk) en de echtgenote van Dirk.
Mine Dalemans Familie Anthonissen runt in Genk al 70 jaar en drie generaties lang een pompstation van Shell. Mathieu en z’n zoon Dirk in overal voor het station, geflankeerd door Jeannine Achten (moeder van Dirk) en de echtgenote van Dirk.
Gerard Anthonissen bij het pompstation van Shell dat al 70 jaar wordt uitgebaat door z’n familie.
Mine Dalemans Gerard Anthonissen bij het pompstation van Shell dat al 70 jaar wordt uitgebaat door z’n familie.
Drie generaties en 70 jaar lang baat de familie Anthonissen een Shellstation uit aan de Vennestraat in Winterslag. Reden genoeg voor de baas van Shell België om naar Genk te komen en de familie persoonlijk in de bloemetjes te zetten. “Een mooie geste”, vindt Dirk Anthonissen (51). “Het toont aan dat we in zo’n wereldwijd bekende firma geen nummer zijn.”

Gerard Anthonissen, de opa van Dirk, opende in 1949 een Shellstation. “Hij heeft eerst nog een aantal jaren als kompel kolen gedolven in de André Dumontmijn (de man die de kolen in 1902 ontdekt heeft) van Waterschei. Maar hij verliet de mijn en hij begon met een pompstation”, vertelt z’n zoon Mathieu Anthonissen die in de voetsporen van z’n vader trad. Van een pompstation alleen kon Gerard niet leven. Hij opende ook een fietsenhandel. Z’n zoon Mathieu nam het benzinestation en de fietsenwinkel in 1964 over. “Ik heb er ook nog een garage bij geopend”, vertelt Mathieu. Hij herstelt nog elke dag fietsen. Dirk Anthonissen baat sinds 1989 de drie zaken uit.

Als eerste

“M’n vader is de eerste geweest die in Genk met een pompstation van Shell is begonnen”, zegt Mathieu. “En binnen Shell zijn we de familie die het langst en onafgebroken een pompstation uitbaat. M’n vader begon met één pomp waar je enkel benzine kon tanken en die je met de hand moest bedienen. Je moest de benzine met een zwengel oppompen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was de prijs voor één liter benzine 4 frank. Later verdween de manuele bediening. In plaats kwam een elektrische pomp die je met één druk op een knop in werking zette. Nog later werd een tweede pomp geplaatst, een voor diesel”, aldus Mathieu.

Met de paplepel

Z’n zoon Dirk had elektronica gestudeerd maar is toch in de voetsporen van z’n vader getreden.  “Als kind heb ik geregeld aan de pomp gestaan”, zegt Dirk (51). “Ik droeg een petje en een t-shirt van Shell. Fier als een gieter hielp ik de klanten. Ik werd ervoor beloond, ik kreeg fooien van de klanten. Bovendien sleutelde ik met plezier aan brommers, en ik mocht als kind ook met auto’s rijden. Niet op de weg maar ik reed ze in en uit de garage. M’n vader heeft me niet gedwongen om de zaak over te nemen. Het was m’n eigen keuze. Ik zet de traditie van m’n opa en m’n vader verder.”

Geen nummer

“Aan de pomp is er geen werk meer, het is zelfbediening”, zegt Dirk. “M’n moeder (Jeannine Achten, 77 jaar) bediende jarenlang de pompen. Klanten kregen ook zegels waarmee ze na een volle spaarkaart geschenken en gadgets mee naar huis konden nemen. De zelfbediening eindigde met de opkomst van de tankkaart.” 70 jaar een Shellstation dat door dezelfde familie wordt uitgebaat, komt vandaag niet veel meer voor! “We zijn bij Shell gebleven, ook al kregen we andere aanbiedingen. We voelen ons bij hen geen nummer”, besluit Dirk.

De ceo van Shell België kwam naar Genk om de familie Anthonissen persoonlijk in de bloemen te zetten en hen een gedenkplaatje te overhandigen.
Mine Dalemans De ceo van Shell België kwam naar Genk om de familie Anthonissen persoonlijk in de bloemen te zetten en hen een gedenkplaatje te overhandigen.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Alain Olaerts

    Proficiat aan de familie Anthonissen