Erik Gerits wordt geduputeerde Economie

HIJ BLIJFT WEL ANDERHALVE DAG PER WEEK ACTIEF BIJ RACING GENK

De nieuwe geduputeerde van Economie Erik Gerits.
Borgerhoff De nieuwe geduputeerde van Economie Erik Gerits.
Erik Gerits (47), directeur organisatie bij Racing Genk, ruilt vanaf Nieuwjaar z'n schepenambt van Economie, Toerisme en Evenementen in voor dat van gedeputeerde van Economie. Hij vervangt Marc Vandeput. Hij blijft wel anderhalve dag per week werken voor KRC Genk.

Met nog net geen tien jaar op de teller in de politiek heeft Erik Gerits al een mooie opmars gemaakt. In 2006 kwam hij voor het eerst op in de verkiezingen bij CD&V, waarna hij in de gemeenteraad mocht zetelen. 3,5 jaar later werd hij schepen. En nu vervangt hij Marc Vandeput in de deputatie.


Dat is met de afslanking van de provincies zeker geen gemakkelijke beslissing. "Het was niet duidelijk hoe het verder moest met de provincies en de deputatie." De bevoegdheden van de gedeputeerden van Cultuur, Sport en Welzijn verdwijnen immers grotendeels, maar niet die van Economie. "Economie hoort tot de grondgebonden materies en die blijven allemaal intact", vertelt Gerits.

Genkenaar

Dat de post van gedeputeerde naar de CD&V zou komen, was al eerder een uitgemaakte zaak. Dat het een Genkenaar zou worden, is een gevolg van de uitslag bij de jongste verkiezingen. "Voor het kanton Genk trok ik de lijst voor de provincieraad", zegt Gerits. "Met vier van Genk werden we verkozen in de provincieraad. Ik heb me dan kandidaat gesteld om Vandeput op te volgen. Ik mag nu zijn werk verderzetten. De laatste uit Genk die in de deputatie zetelde, was Hilde Houben-Bertrand, oud-gouverneur van Limburg. Dat is 20 jaar geleden." Er wacht Gerits een zware taak om de economie verder de weg van het herstel te laten inslaan. "Ik moet nog veel dossiers doornemen en ik doe geen grote uitspraken over het beleid voor de komende drie jaar", zegt hij. "Wat goed is, zet ik verder. De werkloosheid daalt licht, maar bepaalde regio's kennen nog een hoge werkloosheidsgraad. Het is een enorme uitdaging daar wat aan te doen. Extra aandacht vraagt de detailhandel in Limburg, die het absoluut niet gemakkelijk heeft", aldus Gerits, die op zoek zal gaan naar een juist evenwicht voor zijn werk en zijn gezin. "Ik ga nu meer mijn momenten uitkiezen voor quality time met mijn vrouw en dochter Anne Lieze (6)."

Eerste liefde

Maar wat met Racing Genk? Gerits heeft de langste staat van dienst bij KRC. "Ik ben er 21 jaar aan de slag", vertelt hij. "Ik heb een nauwe band met de supporters. Ik kan de navelstreng met de club van m'n hart niet helemaal doorknippen. Als deputé kan ik die functie niet voltijds uitoefenen. Met de Raad van Bestuur van KRC is afgesproken dat ik de komende drie jaar anderhalve dag in de week voor de club mag werken. Als m'n mandaat in de deputatie afloopt, mag ik weer een job in de club opnemen." Het geeft hem extra zekerheid. "In de politiek zijn er geen zekerheden. Alle eieren in één mand leggen, is geen optie", besluit Gerits.


Wie is Erik Gerits?


¿ Geboren op 16.08.1968 ¿ Getrouwd met Sonja Schrij- vers ¿ Ee¿n dochter Anne Lieze (6) ¿ Studeerde communicatiema- nagement aan KHLim ¿ Directeur organisatie van Racing Genk. ¿ 1 januari 2006: gemeente- raad voor CD&V, op vraag van ex-burgemeester Jef Gabrie¿l ¿ 1 januari 2010: schepen van Economie, Toerisme, Midden- stand en Evenementen ¿ Vanaf 1 januari 2016: gedepu- teerde voor Economie ¿ Zijn hobby is jagen