Energyville 2 in Thorpark klaar tegen einde van het jaar

Energyville 2 komt op een oude mijnschacht.
Foto Mine Dalemans Energyville 2 komt op een oude mijnschacht.
Energyville 2 staat in de steigers op een oude mijnschacht van het Thorpark in Waterschei. Eind dit jaar zal het tweede onderzoekscentrum naar alternatieve en hernieuwbare energie in gebruik worden genomen. Daar gaan honderd onderzoekers van UHasselt en Imec te werken. "Er zal onderzoek gebeuren rond batterijen en zonnecellen", legt CEO Ronnie Belmans uit van Energyville.

In Energyville 1 zijn al 220 onderzoekers aan de slag rond alternatieve en hernieuwbare energie. Vlaams minister van werk Philippe Muyters (N-VA) en tweehonderd genodigden keken gisteren vanop het dak van Energyville 1 naar de werf van Energyville 2. De realisatie van het gebouw, 5.000 vierkante meter groot, kost 22 miljoen euro. "Hier komen labo's waar dunnere en goedkopere zonnecellen worden geproduceerd", zegt Ludo Deferm, vice-president bij Imec. "Kwestie van zonne-energie nog efficiënter te maken. Ook wordt gewerkt aan het uitzicht van de zonnecellen. Nu zijn ze nog zichtbaar op daken en tegen gevels. Het is de bedoeling ze onzichtbaar te maken in een gebouw of woning. Of dat ze bijdragen tot de verfraaiiing van het pand." Onderzoekers van UHasselt gaan dan weer nieuwe batterijen ontwikkelen die meer energie kunnen opslaan voor thuisbatterijen of elektrische wagens.


Energyville 2 is het derde gebouw in het Thorpark. Energyville 1 is al operationeel. De T2- campus waar technologische opleidingen gegeven worden aan 1.300 studenten staat nog in de steigers. "Alles past in een plan om van Genk een smart city te maken", zegt burgemeester Wim Dries. "In het Thorpark kan nog 50 hectare ontwikkeld worden. Als park volzet is, hopen we dat er 6.000 à 7.000 mensen werken." (LXB)