Energy Lab is het neusje van de zalm voor
opleidingen in duurzame en slimme energie

Tom Nijssen bij het energiehuis, de blikvanger van het Energy Lab op de T2 Campus in Genk.
Karolien Coenen Tom Nijssen bij het energiehuis, de blikvanger van het Energy Lab op de T2 Campus in Genk.
Op de T2 Campus op het Thor Park is dinsdag een Energy Lab geopend. Op een oppervlakte van 1.500 vierkante meter staan daarin meer dan 60 apparaten en installaties, ter waarde van meer dan een half miljoen euro, voor opleidingen in verwarming, koeling en ventilatie. “Met het lab spelen we in op de noden die bij bedrijven en studenten bestaan”, zegt Patrick Delocht, innovator op de T2 Campus.

Een blikvanger in het Energy Lab is het energiehuis dat in hout is opgetrokken en bijna 200 vierkante meter groot is. “Op het gelijkvloers beschikken we over een doe-woning”, legt Tom Nijssen van T2 Campus uit. “Hier kunnen cursisten oefenen op reeële installaties van sanitair, ventilatie en boilers die draaien op warmtepompen.” Op de bovenverdieping is een demo-woning ingericht waar met alle mogelijke technologieën van moderne woningen kan gewerkt en getest worden. Er zit domotica in waarbij je onder andere op afstand de verwarming kan aan- en uitzetten en de gewenste temperatuur instellen. Op het dak liggen zonnepanelen.”

Energiedak

Op het dak van de T2 Campus ligt straks ook een energiedak waar ervaring kan opgedaan worden met windmolens, zonnepanelen en warmtepompen. Een tweede eyecatcher is het zogenaamde smart home, een plek waar slim met energie wordt omgegaan. Hier wordt sinds kort de unieke opleiding batterij-specialist aangeboden. Volgend jaar kan daar voor energiecoach gestudeerd worden. 

“De opleidingen die we in het lab aanbieden, slaan aan. Nu al kennen we een kwart meer inschrijvingen dan vorig jaar, horen we bij Syntra en de VDAB, twee belangrijke partners op de T2 Campus”, zegt Delocht.

Opening van Energy Lab op de T2 campus op het Thor Park, met 60 apparaten en installaties voor opleidingen in verwarming, koeling en ventilatie alsook voor training van energiespecialisten.
Karolien Coenen Opening van Energy Lab op de T2 campus op het Thor Park, met 60 apparaten en installaties voor opleidingen in verwarming, koeling en ventilatie alsook voor training van energiespecialisten.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.