Een Fietspunt met een koffiehoek
op welzijnscampus Portavida Genk

Het Fietspunt op welzijnscampus Portavida biedt meer aan dan het verhuren en verkopen van degelijke tweedehandsfietsen. Ook kleine herstellingen vinden er plaats.
Karolien Coenen Het Fietspunt op welzijnscampus Portavida biedt meer aan dan het verhuren en verkopen van degelijke tweedehandsfietsen. Ook kleine herstellingen vinden er plaats.
Genk is een Fietspunt rijker. Naast eentje aan het station is nu ook een Fietspunt operationeel in de kelder van het Sociaal Huis op Portavida, de welzijnscampus van de stad. Het wordt uitgebaat door vzw De Springplank, die mensen die moeilijk aan een job geraken tewerkstelt. “We willen werknemers (goed 600) en bezoekers stimuleren om zoveel mogelijk de fiets te gebruiken om naar de campus te komen”, zegt Danuta Manderveld, begeleider bij het Fietspunt. Daar kan je terecht voor degelijke tweedehandsfietsen tegen betaalbare prijzen.

Maar het Fietspunt biedt véél meer. “Gestrande fietsers kunnen langskomen voor kleine herstellingen”, laat ze weten. “Voor grote reparaties verwijzen we de mensen door naar een erkende fietshandelaar.” Bovendien kunnen ze terwijl hun fiets hersteld wordt in een koffiehoek genieten van een thee, koffie of een frisdrank. Twee keer per jaar kunnen gebruikers hun fiets gratis laten controleren.  Verder kunnen pendelaars bij het Fietspunt een fiets huren voor een dag, een week, een maand of héél het jaar. 

Weesfietsen

Een keer per jaar houden medewerkers van het Fietspunt een opruimactie van zogenaamde weesfietsen. Dat zijn exemplaren die door hun eigenaars een lange tijd in de openbare ruimte werden achterlaten. “We houden die fietsen drie maanden in bewaring en plaatsten ze op de website ‘www.gevondenfietsen.be’, zodat de rechtmatige eigenaar z’n fiets kan terugvinden. Daarna maken we de fiets terug rijklaar”, legt Manderveld uit. Het Fietspunt is ook een verkooppunt van tweedehandsfietsen. Je kan ze zelfs pimpen met originele en kleurrijke fietstassen van Flagbag, die gemaakt zijn van gerecupereerde zeilen.

Het Fietspunt op Portavida is het eerste in Limburg met een koffiehoek.
Karolien Coenen Het Fietspunt op Portavida is het eerste in Limburg met een koffiehoek.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.