Dwarsboomt Spaanse Vlag uitbreiding farmadivisie Essers?

Het Esserbos, waarin nu de Spaanse Vlag huist (inzet). Volgens het bedrijf verhindert dit diertje de uitbreiding van hun farmadivisie.
Foto's Borgerhoff/RV Het Esserbos, waarin nu de Spaanse Vlag huist (inzet). Volgens het bedrijf verhindert dit diertje de uitbreiding van hun farmadivisie.
De Spaanse Vlag, een Europees beschermde nachtvlinder die zich ophoudt in het Essersbos, lijkt de uitbreiding van de farmadivisie van Essers - twaalf hectare bos moet verdwijnen voor de bouw van bedrijfshallen voor de oplsag van farmaceutische producten - te dwarsbomen. Althans, dat zegt het bedrijf zelf.

Maar vzw Natuurpunt, dat met de Bond Beter Leefmilieu, het comité Red de Zonhoverheide uit Genk en Bos+ vecht voor het behoud van het Essersbos, vindt de uitlating van Essers in bedekte termen een drogreden. "Door te stellen dat de uitbreiding gekelderd wordt door een nachtvlinder, maakt Essers van de hele problematiek een karikatuur", reageert Hendrik Moermans, woordvoerder van Natuurpunt.

Drogreden

"Door de schuld op de aanwezigheid van de vlindersoort te schuiven, verdoezelt het bedrijf de echte redenen waarom de Raad van State het GRUP (dat zet het natuurgebied om in industriegrond, red.) heeft geschorst waardoor Essers geen toestemming krijgt om het bos te kappen", vervolgt Moermans. De Raad van State stelt vast dat de Vlaamse regering, die het uitbreidingsplan van Essers heeft goedgekeurd, de Europese natuurwetgeving met de voeten heeft getreden. "Het gaat hier om Europees beschermd natuurgebied dat enkel op de schop kan als de Vlaamse regering de Europese uitzondering volgt", licht Moermans verder toe. "Die uitzondering kan enkel verkregen worden als er geen alternatieven zijn en er sprake is van een groot openbaar belang. De Raad van State stelt ook nog dat de effecten van de boskap op de natuur niet grondig in rekening zijn gebracht", besluit Moermans. Voor de milieu- en natuurverenigingen is de schorsing van het GRUP door de Raad van State - de zaak moet wel nog ten gronde worden behandeld - een enorme stap vooruit in de strijd om het bos te redden. (LXB)