Dertiger slaat zwangere vriendin in de buik: “Ik kon niet blij zijn met het kind”

D. (32) uit Genk riskeert een werkstraf van 100 uur omdat hij zijn vriendin, die 15 weken zwanger was, hard in de buik sloeg. “De problemen zijn begonnen na mijn overspel”, gaf vader D. toe. “Nu de kleine er is ben ik er blij om, maar toen kon ik dat niet.”

D. en zijn vrouw huwden in 2015, maar de relatie zat niet goed. “Het is allemaal begonnen toen ik ben vreemd gegaan,” gaf D. toe. “We hebben de relatie proberen te redden. Zij is toen zwanger geraakt en ik vond dat geen goede keuze.” Toen zijn ex vijftien weken zwanger was, liep het mis. “We hadden op een avond een zware discussie. Ik wilde weggaan. Ze heeft me tegengehouden en ik heb haar weggeduwd, maar ik heb haar niet geslagen. Nu de kleine geboren is ben ik er blij om, maar toen kon ik dat niet”, beschreef D. voor de strafrechtbank in Tongeren. 

In de buik

Zijn ex-vrouw S.(32) gaf een heel andere versie van de feiten. “We hadden geen discussie. Hij heeft me uit het niets geslagen, vol in mijn buik, terwijl ik 15 weken zwanger was. Ik wist niet wat er gebeurde. Ik heb mezelf proberen te beschermen door in foetushouding op de grond te gaan liggen, maar hij bleef verder slaan.” Haar advocaat verwees naar de medische attesten die melding maakten van slagen op de onderbuik en de ledematen. De verbalisanten stelden een grote bloeduitstorting vast op de onderbuik, en hematomen op de rechterknie en de arm van het slachtoffer. “De duw waar hij over spreekt verklaart de verwondingen van mevrouw niet. Hij heeft haar meermaals geslagen en hardhandig aangepakt. Hij heeft op agressieve wijze getracht dat kind te schaden.” Hij vroeg een morele schadevergoeding van 5.000 euro voor de vrouw, die na de feiten haar zelfstandige activiteit als nagelstyliste moest stopzetten en bij haar ouders introk. Naar verluidt verloor de vrouw daardoor 10.000 euro aan inkomsten.

Hij heeft me uit het niks geslagen, vol in mijn buik. Ik heb mezelf proberen te beschermen door in foetushouding te gaan liggen, maa hij bleef verder slaan

S. (32), ex-vrouw van beklaagde

Werkstraf?

De aanklager volgde de versie van het slachtoffer en vorderde een werkstraf van 100 uur. “Een hematoom van die omvang kan niet veroorzaakt zijn door een duw, wel door een slag die met grote kracht toegediend werd. Ook de andere letsels zijn in overeenstemming met haar verklaring en worden bewezen door de medische attesten.”

De advocaat van beklaagde D. vroeg de strafrechter haar cliënt opschorting van straf te geven voor de duw. “Hij nam er de verantwoordelijkheid voor dat hij een scheve schaats gereden had, maar zij zei toen ‘en nu ga ik u straffen’. Mevrouw is helemaal niet het arme slachtoffer dat oh zoveel schrik heeft, want meneer was wel van het begin tot het einde bij de bevalling. Het kind - een jongetje- draagt ook zijn naam en daar hebben ze bewust voor gekozen. Vonnis op 27 mei.