Dag van de Cosmogolem in LABIOMISTA

Op zondag 7 oktober presenteert Koen Vanmechelen zijn nieuwe, Zuid-Amerikaanse Cosmogolem tijdens de Dag van de Cosmogolem, een benefietnamiddag met debatten en lezingen rond kinderrechten ten voordele van het project in Ecuador.

een simulatie van de houten golem in de potpolder
Kristof Pieters (PKM) een simulatie van de houten golem in de potpolder

Meer dan dertig Cosmogolembeelden van Koen Vanmechelen beklemtonen wereldwijd het belang van kinderrechten. Met zijn nieuwe, houten reus wil Vanmechelen de moeilijke strijd voor kinderrechten in Ecuador een symbolisch hart onder de riem steken.

Volgens Human Rights Watch is seksueel geweld tegen kinderen in het prachtige Zuid-Amerikaanse land wijdverspreid. Ecuador kent ook een hoog percentage tienerzwangerschappen. Volgens Unicef leven vele kinderen er in extreme armoede, zijn velen er ondervoed en erg kwetsbaar. Kinderarbeid en lijfstraffen zijn geen zeldzaamheid. Inzetten op educatie en creatieve ontwikkeling van jongeren vormt een belangrijke bijdrage in het realiseren van een duurzame, rechtvaardige samenleving.

Om al die redenen wil het GO! Technisch Atheneum Keerbergen een Cosmogolem project in hun partnerschool in Santo Domingo de los Colorados. Een benefiet in de LABIOMISTA studio van Vanmechelen moet daarvoor de nodige financiële ondersteuning bieden.

kunstenaar: Koen VanmechelenLaakdalToon Verheijen20-04-2017
Reppro-Maria de la Cruz kunstenaar: Koen VanmechelenLaakdalToon Verheijen20-04-2017

Tijdens deze Dag van de Cosmogolem geeft schooldirecteur Steven Hendrickx toelichting bij het Ecuadoraanse project. De bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssens en veelgeprezen zuster Jeanne Devos leggen uit hoe zij hun Cosmogolem gebruiken in respectievelijk hun werk met kwetsbare kinderen en jongeren in Leuven en minderjarigen die in India uit de slavernij werden gered. Daarna volgt een debat met alle betrokkenen, gemodereerd door Chido Govera (Young Global Leader UN) over de rol van kunst in het streven naar duurzaamheid, met als leidraad de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Ook Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder Gemeenschapsonderwijs spreekt over hoe het onderwijs hierop inspeelt. Kinderen kunnen ondertussen deelnemen aan enkele workshops.

Bovendien nodigt B-classic Babelouze uit, een internationale brassband om de dag feestelijk af te sluiten met de inhuldiging van het nieuwe Cosmogolem beeld in het park. De dag van de Cosmogolem is tot slot een unieke gelegenheid om binnen te kijken in de nieuwe studio van de kunstenaar.

Dag van de Cosmogolem loopt van 14u tot 19 u in LABIOMISTA – Studio Koen Vanmechelen, Marcel Habetslaan 50, Genk.

Inkom is 10 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen onder 12 jaar. Opbrengsten gaan integraal naar het Cosmogolem project. VVK in cosmocafe (Sint-Truiden), Raineri (Genk) of via info@koenvanmechelen.be

Meer informatie www.cosmogolem.be
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.