Comité II en Bewoog eren verzetsstrijders en Russische krijgsgevangenen

Leden van het Comité II en Bewoog onthullen twee plakkaten om slachtoffers en helden uit de Tweede Wereldoorlog te gedenken.
Mine Dalemans Leden van het Comité II en Bewoog onthullen twee plakkaten om slachtoffers en helden uit de Tweede Wereldoorlog te gedenken.
Comité II en Bewoog, twee organisaties uit Genk die publicaties uitbrengen over de Tweede Wereldoorlog, organiseren op 13 mei twee herdenkingsmomenten. Die dag onthullen ze in Bokrijk en Winterslag twee plakkaten. 

In de Kneippstraat in Bokrijk worden de helden herdacht die RAF-piloten hielpen ontsnappen. “Meestal wordt de bemanning van neergeschoten vliegtuigen herdacht”, zegt Roger Rutten, een van de leden van Comité II. “Deze keer focussen we echter op de helden die hen hielpen ontsnappen en dan vooral op René Jaspers uit Zonhoven.” Hij en andere helpers staan vermeld op het plakkaat dat op 13 mei wordt onthuld in Bokrijk. Zes jaar geleden werd daar een monument opgericht om de bemanning van een neergehaalde bommenwerper te gedenken.  “Dat monument wordt nu ook een gedenkteken voor de verzetsmensen”, legt Rutten uit.

Het Sovjetkamp

In het naburige Winterslag worden de slachtoffers herdacht van het Sovjetkamp, waar honderden Russische krijgsgevangenen gevangen zaten. Alex Maruth van Comité II heeft een boek geschreven over dat kamp. “Daar hebben 803 Russen gevangen gezeten”, vertelt hij. “Ze moesten onder dwang werken in de mijn om kolen te delven. Heel wat gevangenen hebben die ontberingen niet overleefd. Ze waren ondervoed, stierven aan tuberculose of raakten vergiftigd.” Na de bevrijding van Genk in september 1944 werden collaborateurs opgesloten in de barakken van het Sovjetkamp.   
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.