Exclusief voor abonnees

Chris Janssens (Vlaams Belang): “Wat hebben onze Limburgse politici jarenlang gedaan in Brussel?”

Limburgse lijsttrekker voor Vlaams parlement wil extra gevangenissen om drugscriminaliteit aan te pakken

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De meest zachte Vlaams Belanger van Vlaanderen woont ongetwijfeld in Genk. Niet evident om thema’s zoals integratie in de meest multiculturele stad van Vlaanderen tegen het licht te houden. Maar Chris Janssens doet het al decennia. “Een vierde generatie  jongeren die met de Turkse vlag naar school gaat, daar erger ik mij aan.”

De samenlevingsproblematiek vooral bij mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst waar je ziet dat de integratie niet altijd goed is gelukt. Dat is voor Chris Janssens hét grootste hekelpunt voor zijn stad. Hij woont al jaren in Winterslag, een migrantenwijk. “Maar als het Turkse verkiezingen zijn, hangen de Turkse vlaggen uit. Nu naar aanloop van 26 mei zie je helemaal niets. De Turken stemmen écht op eigen mensen, eigen volk eerst.”

De Turkse kiezer past eigenlijk goed bij het Vlaams Belang.

“Qua nationalisme kunnen we inderdaad nog iets leren van hen. Ook van Italianen, bepaalde vrienden hebben nog Italiaanse nationaliteit en hebben echt nog die fierheid, maar hun integratie is heel goed gelukt. Bij niet-Europeanen is dat in grote mate mislukt, en het gaat verder dan Genk. Leopoldsburg, Maasmechelen, Maaseik, waar mensen naast elkaar leven. Mensen die niet deelnemen aan de lokale evenementen, en ik zeg dat niet alleen. Alle partijen zijn het daar over eens, maar we verschillen wellicht over de manier van oplossen.”

“De gemeenschap richt zich op elkaar, eigen kappers, eigen bakkers, eigen vzw’s zonder behoefte aan de ander. Geen nood aan Italianen, Belgen, enz. We hebben nochtans bewezen zeer gastvrij te zijn, zeker Limburg waar iedereen met open armen is ontvangen. We verwachten enkel een minimum te doen. Je moet plots geen stoofvlees met frieten eten, in plaats van kebab.”

Hoe ga je dat oplossen?

“Eerst de migratie-instroom stoppen, want anders wordt het probleem alleen maar groter. En we moeten stoppen met het subsidiëren van organisaties die te hard focussen op de eigen etnische afstamming. Je kan de gekste vzw’s niet bedenken waarbij er constant gefocust wordt op de eigen origine.”

Alles rond Vlaams erfgoed wordt toch ook gesubsidieerd.

“Dat lijkt me de evidentie zelf. Maar nu gaat het puur over afkomst, Congolezen, Turken, Marokkanen die samentroepen en er geld voor krijgen. Ik kan begrijpen dat een nieuweling zich liever onder volksgenoten mengt, alle begrip. Maar we zitten vandaag aan de derde tot vierde generatie, en er verandert weinig. Erdoganposters zijn niet te tellen in onze wijk. Bij sportevenementen kan ik daar nog inkomen, maar het valt nu eenmaal op. Je kan die vzw’s niet verbieden, maar ze geld geven lijkt me niet nodig. We gaan niemand terug sturen die hier is geboren, maar je terugplooien op je eigen gemeenschap is niet goed op lange termijn.”

In tegenstelling tot collega’s, klink jij mild in je taalgebruik. Pas je niet beter bij N-VA?

Je hebt 30% van dit artikel gelezen
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rudi Goossens

    Prima man bij de correcte partij.