Chauffeurs De Lijn eisen recht op pauze op met opvallende acties: “De politie wist van niets, maar toonde begrip”

Om aandacht te vragen voor het probleem van de pauzes reden chauffeurs van De Lijn met een 10-tal bussen rondjes op drie rotondes in het centrum van Genk.
Mine Dalemans Om aandacht te vragen voor het probleem van de pauzes reden chauffeurs van De Lijn met een 10-tal bussen rondjes op drie rotondes in het centrum van Genk.
De chauffeurs van De Lijn hebben voor de vijfde dag op rij stiptheidsacties gehouden in de ochtend- en avondspits. In Hasselt en Genk hielden chauffeurs een verrassingsactie die niet was aangekondigd, laat staan gemeld bij de politie. “Het knelpunt van de pauzes is nog altijd niet opgelost”, horen we bij chauffeurs in de stelplaats van Hasselt.

Om de eis voor een fatsoenlijke pauze extra kracht bij te zetten, verlieten gisteren naar schatting 40 Lijnbussen de stelplaats in Hasselt. Twee aan twee reden ze al toeterend de hele kleine ring af. Op de display van de bussen vooraan stond in koeien van letters ‘pauze’. En bij sommige bussen stond daar een kop koffie bij afgebeeld. “Het is geen actie om te provoceren en de bussen rijden ook niet onder escorte van de politie”, vernemen we van de chauffeurs. “We geven opnieuw een signaal naar de directie van De Lijn. Op papier hebben we na een rit van vier uur recht op een pauze van een kwartier”, getuigen ze. “In een hele dienst is dat een break van 20 à 30 minuten. Maar de chauffeurs kunnen in de praktijk pauzes niet opnemen omwille van het drukke verkeer en vertragingen.”

Op rotondes

Ook de chauffeurs van de stelplaats in Winterslag trokken met de bussen de straat op voor een in het oog springende actie. “Een klein uur zijn we met een 10-tal bussen rondjes gaan rijden op de rotonde aan de politie, het station en Place Misère in Genk”, vertelt Charlotte van de socialistische vakbond. “Kwestie van het probleem van de pauze nog eens extra onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. De politie wist niks van de actie. Ze toonde wel begrip en liet begaan.”

Positief

Hoe zit het intussen met de onderhandelingen? “In Kinrooi en Lanaken krijgen we signalen dat de dialoog die vorige week doorging de positieve kant op gaat”, licht Stan Reusen van ACOD toe. “Morgen wordt gepraat in de stelplaats van Winterslag.  Het gaat om de aanpassing van ritten waar de chauffeurs de pauzes niet volledig kunnen nemen.“

In Hasselt reed een karavaan met 40 lijnbussen de kleine ring af.
Mine Dalemans In Hasselt reed een karavaan met 40 lijnbussen de kleine ring af.
Chauffeurs van De Lijn uit Hasselt en Genk voeren verrassingsactie om extra aandacht te vragen voor de pauzes, de aanleiding voor de staking en stiptheidsacties die ook morgen verder worden gezet.
Mine Dalemans Chauffeurs van De Lijn uit Hasselt en Genk voeren verrassingsactie om extra aandacht te vragen voor de pauzes, de aanleiding voor de staking en stiptheidsacties die ook morgen verder worden gezet.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Magda Goossens

    Voor Genk. Schaf de stop aan ZOL af voor alle lijnen, organiseer shuttle bussen tussen station en Zol en organiseer uitgaand busverkeer aan het station oa richting Hasselt via ventweg voor de Vdab en je spaart voldoende tijd voor een rustpauze. Hoe simpel kan het zijn.