Buurtpark Schansbroek krijgt vorm

Samen met de buurtbewoners bekijkt schepen Joke Quintens de nieuwe plannen.
Foto Gielkens Samen met de buurtbewoners bekijkt schepen Joke Quintens de nieuwe plannen.
Na de kick off in oktober en workshops in november 2014 is het ontwerp voor de aanleg van een buurtpark op Schansbroek klaar. De bewoners kwamen zaterdag naar het ontwerp kijken. Ze waren nauw betrokken bij het ontwerp en brachten eigen ideeën aan. "Het is een mooi voorbeeld van inspraak van burgers", zegt Joke Quintens, schepen van participatie. Eind dit jaar starten de werken die begin 2017 klaar zullen zijn.

Dirk Feyen die al 35 jaar op Schansbroek woont en sinds het begin heeft meegewerkt aan het buurtpark mag zich op de borst slaan. "Eerst stond ik sceptisch tegenover de kans die de stad ons bood om mee het buurtpark in te mogen richten", vertelt hij. "Ik vreesde dat van onze ideeën maar weinig zouden uitgevoerd worden, maar burgerparticipatie werkt echt."


In het buurtpark komen twintig volkstuintjes die rond één centrale bergruimte worden aangelegd. De auto wordt uit het park geweerd. Bewoners en bezoekers kunnen elkaar ontmoeten op één plek, een luifel met banken en picknicktafels. Er komt een petanquebaan. Het plein van de plaatselijke voetbalclub wordt ietwat gedraaid. De kantine blijft staan. Er is ook een speelweide voorzien.


Het buurtpark kadert in een breder project. Schansbroek ligt in de vallei van de Stimerbeek, een waardevolle groene long die de stad wil verbinden met die andere natuurparel: De Maten. "Groen zit in het dna van de stad", zegt Quintens. Bij regenval staan tuintjes op de wijk onder water en lopen kelders onder. "Dat pakken we aan door de private tuinen te draineren", aldus de schepen. Ook ligt de focus op recreatie in Schansbroek. "We voorzien wandelpaden en een fietslus die aansluit op het fietsroutenetwerk", besluit Quintens. (LXB)