Barbier Cesar maandag verhoord door politie

BUREN DIENEN KLACHT IN WEGENS DISCRIMINATIE OMWILLE VAN UITHANGBORD

Barbier Cesar in zijn kapperszaak voor heren langs de Nieuwstraat in Genk.
Karolien Coenen Barbier Cesar in zijn kapperszaak voor heren langs de Nieuwstraat in Genk.
De Turkse barbier Cesar is hét gespreksonderwerp geworden in Genk sinds hij een nieuw uithangbord aan zijn herenkapsalon hing. Daarop staat dat mannen en honden toegelaten zijn, maar vrouwen niet. De boodschap schoot bij enkele Genkenaren in het verkeerde keelgat. Zij hebben klacht ingediend wegens discriminatie. "Het is gewoon een ludieke actie", zegt Cesar, die maandag verhoord wordt door de politie.

De Turkse barbier Cesar baat een kapperszaak voor heren uit aan de Nieuwstraat. Vorige week zette hij een nieuw uithangbord tegen het uitstalraam van het salon. Dat toont drie afbeeldingen: een man, een hond en een vrouw. De eerste twee zijn toegelaten, de laatste niet. Genoeg voor enkele Genkenaren om klacht in te dienen bij de politie wegens discriminatie.


"Het is ver gekomen", zucht Cesar. "Ik sluit helemaal geen vrouwen uit. Integendeel, ze zijn hier zeker welkom, maar ik ben nu eenmaal geen dameskapper. Ik ben een barbier,dus ik knip alleen de baarden en het haar van mannen. Ik ben zeker niet de enige barbier die met een kwinkslag laat weten dat vrouwen hier niet terechtkunnen voor een knipbeurt. Voor mij is dit humor."


Enkele buren denken daar echter anders over. "Ik heb het bord vorige week uitgehangen, en enkele uren later kwam er al een buurvrouw de zaak binnen", zegt Cesar. "Ze verhief haar stem en zei dat ze zich beledigd voelde. Van je buren moet je het hebben! Ik schrok van haar reactie en maakte haar duidelijk dat ik niets tegen vrouwen heb. Ze mogen hier over de vloer komen, maar ik zal hun haar niet knippen."


De buurvrouw eiste dat Cesar het bord meteen zou weghalen. "Dat heb ik geweigerd. Ik doe niets verkeerd, ik val niemand aan. Het is gewoon een ludieke actie. Meer moet men daar niet achter zoeken."

Karolien Coenen

"Waar eindigt dit?"

De reactie bleef niet uit. Drie Genkenaren stapten naar de politie, waar een pv werd opgesteld. "Drie keer zijn hier al agenten in de zaak langsgekomen", zegt Cesar. "Maandag word ik verhoord door de politie. De stad stelt een dossier samen, dat naar Unia (het vroegere Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, red.) gaat. Wat me nu overkomt, is een brug te ver", vindt de barbier. Hij voelt zich in zijn eer gekrenkt. "Ik ga de mensen die klacht tegen me hebben ingediend zelf aanklagen voor laster en eerroof. Waar eindigt dit? Het toont aan hoe onverdraagzaam mensen zijn. Ik heb gelukkig ook heel wat reacties gekregen van mensen die me wél steunen. Ze laten me weten dat de klagers overdreven reageren."

Het nieuwe bord, dat aan de deur van barbier Cesar hangt. Het vermeldt dat mannen en honden naar binnen mogen, maar vrouwen niet. "Een ludieke actie", vindt de barbier. "Discriminatie", zeggen enkele buren.
Karolien Coenen Het nieuwe bord, dat aan de deur van barbier Cesar hangt. Het vermeldt dat mannen en honden naar binnen mogen, maar vrouwen niet. "Een ludieke actie", vindt de barbier. "Discriminatie", zeggen enkele buren.

"Niets ludiek aan"

Kamiel Bollen (79), gemeenteraadslid voor N-VA in Genk en zelf de bovenbuur van de barbier, kan niet lachen met het uithangbord. "Hij heeft een grens overschreden", vindt Bollen. "Het is aanstootgevend dat vrouwen niet in het salon mogen komen. Ik vind er niets ludiek aan. Integendeel, het is erg kwetsend voor vrouwen. Als hij wil laten weten dat hij hun haar niet knipt, kan dat ook op een andere manier. Ik heb klacht ingediend wegens discriminatie. Mag straks iemand van een hondenclub met tien honden wél het kapsalon binnengaan?", besluit de man. Hij zal het punt op de bestuursvergadering van zijn partij brengen.