Alweer boeken dicht voor bar in bib

VIERDE UITBATER IN NEGEN JAAR GEEFT ER DE BRUI AAN

Luc Vandeweyer aan de gesloten deuren van Bar Bib.
Foto Karolien Coenen Luc Vandeweyer aan de gesloten deuren van Bar Bib.
Brasserie Bar Bib, een horecazaak die gehuisvest is in de bibliotheek, sluit de deuren. Luc Vandeweyer, die tot gisteren met een zakenpartner de brasserie openhield, heeft het faillissement aangevraagd. De zaak ging pas in februari 2016 van start. "We boekten het jongste kwartaal winst, maar die is niet voldoende om door te blijven gaan."

Sinds de opening van de stadsbibliotheek, nu negen jaar geleden, is het al de vierde uitbater die de horecazaak openhield. Alle vier hebben ze na relatief korte tijd de stekker uit de zaak getrokken.


Bar Bib ligt in een gebouw dat eigendom is van de stad. Die verhuurt de horecazaak. "De zaak heeft door zijn gunstige ligging nochtans potentieel", zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). "De jongste omzetcijfers bewijzen dat. Toch is het blijkbaar héél moeilijk om de zaak open te blijven houden."


Aangezien het al de vierde uitbater is die ermee stopt, gaat de stad bekijken hoe het nu verder moet. "Moeten we het concept aanpassen of veranderen? En welke stappen dienen we te zetten om de zaak toch meer levensvatbaar te maken", vraagt Dries zich af. "We gaan ons hierover goed bezinnen."

Te lange opstartfase

"De zaak was een opportuniteit die we destijds tegenkwamen", blikt Luc Vandeweyer terug. Hij is zaakvoerder van de groep die zijn naamt draagt en actief is in de poetssector. "We waren optimistisch gestemd over de kansen op slagen voor Bar Bib. Een mooie zaak, goed gelegen en ze is gekoppeld aan de bibliotheek, waar wekelijks een vijfduizend mensen over de vloer komen. Dat we al zo vroeg de brasserie moeten sluiten, hadden we in het geheel niet verwacht. We kregen ze niet snel genoeg op de rails", bekent Vandeweyer. "De opstart duurde zeven maanden. Dat is te lang. Bovendien is het héél moeilijk om in de horeca postieve cijfers te draaien. De marges zijn bijzonder klein."

Witte kassa

Bovendien zegt Luc Vandeweyer dat de invoering van de witte kassa het openhouden van een horecazaak hypothekeert. "Ook de RSZ en de BTW zijn niet bepaald erop gericht om een onderneming te helpen. Ze duwen de zaak juist dieper in de put."


"Enkel de voorbije vier maanden maakten we winst", vervolgt Vandeweyer. "De overigen maanden ging de omzet in het rood. We zagen geen toekomst meer, ook al heeft de zaak potentieel. Bij de opstart stopten we 80.000 euro in de brasserie, later nog eens 120.000 euro. Dat geld zijn we kwijt. Om de zaak nog open te kunnen houden, moesten we het met minder personeel doen. We moeten ook rekening houden met een veranderend consumentengedrag. In Genk ligt het bedrag dat de mensen kunnen besteden lager dan in vergelijkbare steden. Dat komt door de lagere inkomens."


Luc Vandeweyer laat naar eigen zeggen een zaak achter met een vast cliënteel en een moderne infrastructuur.