Aanklager wil begeleiding voor vrouw die schoolgenote wilde vergiftigen

Zeven jaar cel voor een poging om haar schoolgenote te vergiftigen. Dat vindt de advocaat-generaal voor het hof van beroep in Antwerpen te veel voor een 20-jarige Limburgse. "Als ze stopt met zich te verschuilen en toegeeft wat ze gedaan heeft, dan is een probatiebegeleiding een veel betere oplossing dan een jarenlange gevangenisstraf", klinkt het.

Dat toegeven is niet evident voor de zwakbegaafde Melissa V. (20). Het verhoor door de voorzitter verliep gisterennamiddag bijzonder stroef. "Ik weet niet meer waarom ik toen zo boos op haar was", zei ze. Volgens haar advocate Yasmine Driessen beseft ze wel dat ze te ver is gegaan. De moordpoging speelde zich af in een school voor buitengewoon onderwijs in Genk. Melissa V. had ruzie met een schoolgenote. Waarover precies is niet eens duidelijk geworden tijdens het onderzoek. "De beklaagde had een duidelijke obsessie voor het slachtoffer", vindt de advocaat-generaal.


Als voorbeeld haalde hij een dagboek aan, zogezegd van het slachtoffer, maar dat door Melissa V. zelf werd geschreven. Zo'n twee jaar geleden, eind maart 2015, sprak Melissa een jongen op dezelfde school aan. Die moest wafels bakken en daarin white spirit verwerken. Tijdens een speeltijd zou het slachtoffer die wafel moeten opeten. De jongen had de wafels ook gebakken, maar zonder de white spirit er in te doen.


De moordpoging liet Melissa V. zelf ontvallen aan het slachtoffer, maar niet dat ze er zelf achter zat. Zo kreeg de school lucht van het incident en startte de politie met een onderzoek."De beklaagde kon geïdentificeerd worden als opdrachtgeefster, maar ze probeerde schuld op de minderjarige wafelbakker te steken", gaat het OM verder. "Ze maakte zelfs een vals Facebookprofiel aan waarin die jongen zou bekennen, maar ze had in dat profiel de naam van de jongen foutief gespeld, zodat haar bedrog snel uitkwam."


Op 27 oktober vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Tongeren haar tot zeven jaar effectieve gevangenisstraf. Toen was ze hoogzwanger en intussen is ze mama van een jongen van zes maanden.


"Haar situatie is in vergelijking met twee jaar geleden veel stabieler", zegt haar advocate Yasmine Driessen. "Ze heeft nood aan begeleiding en structuur." Het onderzoek heeft uitgewezen dat het onmogelijk was om met de gevonden hoeveelheid white spirit een wafel te bakken of te injecteren. "Of met dat deeg konden er geen wafels gebakken worden. Daarna injecteren zou de kleur en geur van de wafel veranderen, zodat niemand er van zou eten", aldus nog de verdediging. Het arrest volgt op 31 mei. (KAV)