750 boeiende ontwerpen uit de hele wereld
op vierde Istanbul Design Biënnale in C-Mine

Jan Boelen en Anniek Nagels testen een designstoel. Op een laptop kunnen ze de gezichtsuitdrukkingen van een ander waarnemen.
Karolien Coenen Jan Boelen en Anniek Nagels testen een designstoel. Op een laptop kunnen ze de gezichtsuitdrukkingen van een ander waarnemen.
Kunnen we leren van designers en hun ontwerpen, en omgekeerd? Dat ontdek je tijdens ‘A School of Schools’. Dat is de titel van de vierde Istanbul Design Biënnale, een expo die nog tot en met 29 september loopt. Je ziet zo’n 750 voorwerpen, die door 100 designers uit de hele wereld bij elkaar zijn gebracht in de galerij en het designcentrum op C-Mine in Genk. 

Op de internationale tentoonstelling hebben veel voorwerpen een link met Turkije, en meer bepaald met de wereldstad Istanbul. “Het lijkt erop dat design zelf aan het veranderen is, en dat het niet enkel gaat om consumptiegoederen”, zegt Jan Boelen, curator van de biënnale. “De tentoongestelde objecten zijn momentopnames van een voortdurend onderzoek hoe we kunnen heronderhandelen over kennis en macht.”

Algen-labo

Volgens schepen van Cultuur Anniek Nagels sluit de expo perfect aan bij C-Mine en de stad Genk. De opleiding productdesign bij de Luca School of Arts (gevestigd op C-Mine) viert z’n 50-jarig bestaan. “A School of Schools zet aan tot nadenken”, zegt de schepen. “Bovendien zijn er raakvlakken met de leefwereld van de inwoners van Genk: een jonge, kosmopolitische stad.” 

De installaties en ontwerpen op de expo spelen in op concrete noden en problemen. Neem het zogenaamde algen-labo. Daar staan voorwerpen die van algen zijn gemaakt. Zo trekken studenten van Luca School of Arts naar de vijvers in de Maten en zoeken algen die ze verwerken tot voorwerpen die afbreekbaar zijn. 

Meer info bij hanna.simons@genk.be. 

In de Designexpo in C-Mine is er een prominente rol voor de Duitse kanselier Angela Merkel. Of hoe design en politiek met elkaar verweven zijn.
Karolien Coenen In de Designexpo in C-Mine is er een prominente rol voor de Duitse kanselier Angela Merkel. Of hoe design en politiek met elkaar verweven zijn.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.