30 maanden gevorderd voor dief met mes

De procureur in de strafrechtbank van Tongeren vorderde 30 maanden cel voor de 39-jarige A.R. uit Luik voor diefstallen en afpersingen waarbij hij zijn eisen vaak met een mes kracht bij zette.

Op 21 juni van dit jaar bood hij zich aan bij een Genkse autohandel om er een Mercedes te kopen. Hij wilde er een proefrit mee maken, maar omdat de garagist een sterk vermoeden had dat A.R. dronken of onder invloed van drugs was, besliste hij om zelf te rijden. Onderweg vroeg A.R. om een ommetje te maken naar de wijk Kolderbos waar zijn vader woonde. Die zou immers zijn fiat moeten geven voor de aankoop. Bij een korte halte kreeg de handelaar een telefoontje en stapte even uit de wagen. Van die gelegenheid maakte de dief gebruik om met de Mercedes aan de haal te gaan. Daarbij werd de garagist bedreigd met een mes. Een uur later kreeg de politie melding over een Merces die met een lekke band aan de kant van de weg stond.

Ongewenst bezoek

Een paar dagen voordien, op 19 juni, werd een vrouw, die net 90 euro uit een geldautomaat had gehaald, het slachtoffer. In haar auto stopte ze het geld in haar portefeuille. Een gedroomde kans voor A.R. die de vrouw, opnieuw met een mes, bedreigde en met portefeuille en auto aan de haal ging. Diezelfde dag nog kregen een vrouw en haar moeder ongewenst bezoek van A.R. die om een glas water vroeg. Plots haalde hij een mes uit zijn rugzakje en eiste geld. Dit leverde hem 160 euro op. De man werd ook beticht van verschillende andere diefstallen of pogingen tot in warenhuizen en tankstations waarbij wel geen mes gebruikt werd.

Psychose

Tegen het licht van de zon in gaf A.R. enkel de diefstal van de Mercedes toe en ontkende alle andere betichtingen. "De dag van de Mercedes handelde ik in een psychose als gevolg van alcohol en drugs", verklaarde hij. "Ik word gewoon geviseerd omdat ik een zwaar strafverleden heb". Een aangestelde deskundige oordeelde dat de man op het ogenblik van de feiten toerekeningsvatbaar was.


Vonnis volgt op 4 december.


(JEK)