2500 mensen nemen afscheid van Adriaan (14)

Heel wat mensen volgden de plechtigheid noodgedwongen buiten op een scherm.
Foto Borgerhoff Heel wat mensen volgden de plechtigheid noodgedwongen buiten op een scherm.
In Genk hebben gisteren zo'n 2500 mensen afscheid genomen van Adriaan van de Heijning. De veertienjarige jongen kwam vorige week om het leven na een skate-ongeval. "Adriaan, wees hierboven even vrolijk en gelukkig", klonk het.

Adriaan van de Heijning -Adje voor de vrienden- smakte vorige week zwaar tegen de grond toen hij aan het skaten was. De jongen overleefde de val niet en gisteren namen vrienden en familie afscheid van hem in een bomvolle kerk. Buiten werden er zelfs twee grote tv-schermen opgesteld zodat mensen ook daar de plechtigheid konden volgen. De grote opkomst hoeft niet te verwonderen, want Adriaan was lid van tal van verenigingen. Zo lag er buiten een vlag van vlaggendansgroep Symbolica, shirts van de scouts Genk-centrum en van voetbalclub Genk VV en een duikbril van de Koraalduikers uit Genk. Heel wat leden van die clubs woonden de laatste reis van hun vriend Adriaan dan ook bij.


Uit de vele getuigenissen die werden voorgelezen, bleek dat Adriaan bekend stond als een grappige jongen die veel lachte. "Dag kleine grote held", nam Rik, één van zijn broers, afscheid. "We maakten zoveel mee samen, zowel thuis als op vakantie. We ravotten samen en hebben het gras thuis bijna kapot gespeeld. Nu ben je een mooie, blinkende ster in de hemel." Een tante van Adriaan vertelde dat de jongen een inspiratie was voor velen. "Je was een vrolijke, optimistische jongen. Wees hierboven even vrolijk en gelukkig."

Vleermuis

Even werd de viering door de pastoor onderbroken toen er een vleermuis in de kerk fladderde. "Dit is een groet van Adriaan aan ons", zei hij. Twee scouts brachten kort hulde aan Adriaan. "Je blijft voor altijd in ons hart. Je was een kleine waaghals, maar bovenal een goede vriend."


Applaus klonk in de kerk toen jongens van Symbolica er een vlaggendans deden. Ook de klasgenoten van Adriaan uit het Onze-Lieve-Vrouwlyceum spraken hun verdriet uit. "Liefste Adje, je zal altijd ons zonnetje blijven." Buiten sjorden de scouts ten slotte een constructie met tientallen kaartjes vol mooie herinneringen aan Adriaan. (LXB)