10de DUOday koppelt record aantal Limburgse bedrijven aan werkzoekenden met ondersteuningsnood

Bedrijfsleven ontdekt competenties en ondersteuningsmogelijkheden van onaangeboord arbeidspotentieel

Op donderdag 16 mei vindt voor de 10de keer DUOday plaats. Tijdens deze dag vormen personen met een ondersteuningsnood omwille van sociale, medische, psychische, sensorische en fysieke redenen of leermoeilijkheden een duo met een werknemer in een regulier bedrijf. Deze DUObaan voor één dag betekent voor beiden een echte opportuniteit. Werknemers en werkgevers maken kennis met de vaardigheden, de inzet en de mogelijkheden van werkzoekenden met een ondersteuningsnood. De werkzoekenden krijgen de kans om hun talenten te tonen en kunnen het beeld van een bepaalde job toetsen aan de realiteit.

Na 10 jaar is de impact van deze laagdrempelige werkbelevingsdag groter dan ooit. Wat in 2010 begon als een klein experiment, is vandaag een beproefde formule in binnen- en buitenland. In heel Vlaanderen zijn op 16 mei ruim 650 DUO’s aan het werk. DUOday is ondertussen ook doorgebroken in de rest van Europa. De provincie Limburg telt ruim 160 werkzoekenden die aan de slag gaan in circa 135 verschillende bedrijven. Nooit eerder namen zo veel bedrijven deel in onze provincie.

Impact door ontmoeting

Wannes Marivoet, coördinator van DUOday, is enthousiast over deze editie: “De impact van DUOday ligt in de eerste plaats in het creëren van ontmoetingskansen voor zowel werkzoekenden, werkgevers en bemiddelaars. Een belangrijke voorwaarde om de mindset van werkgevers te veranderen, is het leren kennen en ontdekken van deze mensen. Werkgevers maken niet alleen kennis met de – vaak verborgen – competenties van de werkzoekenden, maar ook met de ondersteunings- en aanwervingsmogelijkheden. Onze GTB-bemiddelaars grijpen deze dag dan ook aan om op een informele manier kennis te maken met bedrijven en met hun specifieke noden en verzuchtingen op het vlak van hun personeelsbeleid. De vele en directe contacten met bedrijfsleiders, HR-verantwoordelijken en werkvloeren laten de bemiddelaars toe om accurater in te spelen op de uitdagingen waar bedrijven mee te maken krijgen.”

Limburgse bedrijven maakten de switch

Heel wat Limburgse bedrijven namen de voorbije jaren deel aan DUOday en veranderden zo hun kijk op werken met mensen met een ondersteuningsnood. Eén van hen is Sabine Joken, zaakvoerster van koffiebar Venezia in Shopping 1 te Genk. Sabine werkt regelmatig samen met mensen met een ondersteuningsnood. Ze nam in 2018 voor de eerste keer deel aan DUOday: ““DUOday is een positieve actie. Ik vind dat alle werkzoekenden evenveel kansen moeten krijgen. Ik merk dat mensen met een ondersteuningsnood zeer gemotiveerd zijn: zij willen écht werken. Aan ambitie geen gebrek! Als werkgever is het ook fijn om zo iemand te kunnen opleiden. Ik denk er zelfs aan om een persoon een langere opleiding te laten genieten via een IBO-contract. Dat is bovendien financieel zeer interessant.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.