"Wij zijn geen Turkse school"

Directeur Kocak Erdal wil een mix brengen van kinderen van verschillende afkomst.
Foto Borghoff Directeur Kocak Erdal wil een mix brengen van kinderen van verschillende afkomst.
Lucerna start op 1 september een basisschool, de eerste in zijn soort in Limburg, op de vroegere locatie van het Lucerna-college op het industrieterrein in Genk-Noord. Deze laatste is ondertussen verhuisd naar een nieuwbouw in de naburige gemeente Houthalen-Helchteren. Het gaat de nieuwe basisschool, met nog een week te gaan voor de start van het schooljaar, nu al voor de wind.

Een kleine 100 kinderen werden al ingeschreven in het nieuwe kleuter en lager onderwijs. Allemaal kinderen van Turkse en Marokkaanse origine. "We staan nochtans open voor alle kinderen", reageert Erdal Kocak (44), de directeur van de basisschool, vastberaden.

Gemengd

"In geen geval zijn we een Turkse school, ook al heeft zich tot nog toe geen enkel kind van autochtone afkomst zich bij ons gemeld. We willen juist een mix brengen van kinderen van uiteenlopende afkomst, rang of stand", vervolgt hij. "De school moet een gezonde afspiegeling worden van de samenleving. Centraal staat de kwaliteit van het onderwijs. Extra aandacht schenken we aan het leren van de Nederlandse taal waarbij veel tijd gestoken wordt in woordenschat. En extra lestijd steken we in het leren lezen van Nederlandstalige boeken. Ook thuis stimuleren we dit", aldus de kersverse directeur. De Lucerna-school vertrekt van de talenten van de kinderen en vraagt de ouders een grote betrokkenheid bij het welvaren van de school. "Ze hebben de handen uit de mouwen gestoken om de klaslokalen te schilderen", liet Erdal Kocak horen. "Ook houden we dieren op school en krijgen de kinderen een moestuin."

Respect

Andere scholen uit de buurt vrezen de komst van de nieuwe basisschool. "We hebben respect voor de school", vertelt Denis Vonckers, algemeen-directeur van Scholengroep 14 van het gemeenschapsonderwijs dat alleen al in Genk zo'n 2.000 kinderen telt. "Toch vrezen we leerlingen te verliezen. Eigenlijk hoopten we dat de school er niet zou komen. Maar het is nu een feit. We vinden dat dergelijke school niet echt het multiculturele bevordert. Integendeel, we vrezen voor segregatie. We vinden het niet goed dat ze voor een bepaalde bevolkingsgroep openstaat", besloot hij. Scholengroep De Speling die 16 basisscholen in Genk telt, goed voor 4.800 kinderen, wil met de komst van Lucerna voor kleuters en lagere schoolkinderen niet weten van een "concurrent". "Binnen ons Huis van het Katholiek Onderwijs (ze huist twee scholengemeenschappen, De Speling en Sint- Maarten, nvdr.) werken we samen met alle partners die één zaak prioritair vinden: kwaliteit van het onderwijs", liet Greet Vanhaeren, coördinerend- directeur van De Speling, optekenen. "Op dit moment heeft Lucerna nog geen contact met ons opgenomen, laat staan dat er al gesproken is over een samenwerking. We sluiten die niet uit."