"Toen ik hoorde dat Luana was neergestoken, stortte mijn wereld helemaal in"

VRIJGELATEN MOORDVERDACHTE EMRAH T. SCHREEUWT ONSCHULD UIT

Emrah T.
Wannes Nimmegeers Emrah T.
"Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd met Luana, maar ik heb niks gedaan." Voor het eerst sinds zijn vrijlating getuigt Emrah T. (31) uit Genk over de moord op zijn ex, waarvoor Anastasia N. wel nog altijd is aangehouden. De voorbije dagen kreeg hij het ene dreigbericht na het andere en wordt zijn familie door de hele Genkse gemeenschap scheef bekeken. "En dat verdienen ze niet."

Voor ons zit een gebroken man. Emrah T. dobbert de hele tijd tussen verdriet en woede. Want wat op 5 juni is gebeurd met Luana Romagnoli, de moeder van zijn gehandicapte dochtertje Aaliyah (3), raakt ook hem in het diepst van zijn hart. Samen met zijn toenmalige vriendin Anastasia, met wie hij nu niet meer samen is, kwam het die dag tot een hoogoplopende discussie met Luana en haar nieuwe vriend. "Ik kreeg het aan de stok met haar vriend en probeerde me nadien te ontfermen over mijn dochtertje. Ik zag niet wat er met Luana gebeurde, het was pure chaos. Maar ik had haar niet aangeraakt. Pas in de combi kreeg ik plots te horen dat ze was neergestoken en hartmassage moest krijgen. Mijn wereld stortte in. Nog steeds vind ik het vreselijk wat er met haar is gebeurd. Ik mag er niet aan denken hoe haar familie zich voelt."

Fleur Asselman

Nieuwe Ronald Janssen

Luana overleed aan haar verwondingen. Emrah en Anastasia werden opgepakt op verdenking van moord. Een maand lang zat hij in de gevangenis. "Het was een hel. Die maand voelde aan als tien jaar. Iedereen zag mij daar aan als de nieuwe Ronald Janssen. Ik durfde mijn cel niet te verlaten, want ik kreeg de ene bedreiging na de andere. Constant werd ik het slachtoffer van getreiter. Zo verdwenen plots de briefjes met mijn bestelling van het eten, zodat ik regelmatig een lege plateau kreeg geserveerd. De gevangenis is erg hard en als ze een bepaald beeld van je hebben, dan is het onmogelijk om dat te veranderen. Hoe kan het ook anders, door de artikels in bepaalde kranten. Zelfs mijn beste vrienden hebben me hierdoor laten vallen."

Toeristische plaats

Emrah's ogen schieten vuur wanneer hij het heeft over het onrecht dat over hem is verteld. "Ik vind het echt verschrikkelijk, en vooral dan voor mijn familie. Zij worden nu constant beschimpt, terwijl ze dat echt niet verdienen. Ik heb heel veel geluk dat zij en mijn buurmeisje me door dik en dun zijn blijven steunen." Grote broer Baris ging Emrah iedere dag bezoeken in de gevangenis, maar is de hele polemiek rond zijn broer kotsbeu. "Ons huis is bijna een toeristische plaats geworden. Bijna iedereen passeert er, kijkt naar binnen. 'Kijk, dat is de familie van die moordenaar', moeten we de hele tijd aanhoren. Terwijl we haar dood echt nooit gewild hebben. Integendeel zelfs. We hebben ons altijd over haar ontfermd."

Met dood bedreigd

Dinsdag kreeg Emrah het verlossende nieuws dat hij de gevangenis mocht verlaten. Zonder voorwaarden. Voor de onderzoeksrechter was er geen enkele reden om hem in de cel te houden. Anastasia N. blijft wel aangehouden. In haar handtas zat het mes waarmee is gestoken. En uit het autopsieverslag blijkt wel degelijk dat Luana omkwam door de messteken. "Maar heel wat mensen kunnen het niet verkroppen dat ik onschuldig en op vrije voeten ben. Ik krijg de lelijkste berichten over onder meer mijn vaderschap. Ik word met de dood bedreigd. Ik hoop dat op termijn de rust kan weerkeren."


Ondertussen is dochtertje Aaliyah geplaatst. "Ik heb haar niet meer gezien. Hoe moet ik binnen enkele jaren, wanneer ze zich vragen begint te stellen, uitleggen dat haar mama dood is. Dat ze is vermoord. De moord, maar ook wat er nadien in de gevangenis is gebeurd en de hel die mijn familie moet doorstaan, is een trauma voor het leven."