"Slim, sociaal en met het hart op de tong"

EX-LERAARS OVER SCHOOLTIJD VAN NIEUWE STAATSSECRETARIS ZUHAL DEMIR

Staatssecretaris Zuhal Demir bij haar eedaflegging gisteren.
BELGA Staatssecretaris Zuhal Demir bij haar eedaflegging gisteren.
Zuhal Demir (36) federaal parlementslid voor N-VA, is sinds gisteren de nieuwe staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding. De leraren die drie decennia geleden lesgaven aan Zuhal zijn niet verbaasd over haar carrière. "Ze was een strever in de goeie zin van het woord", getuigen Chantel Coppens en haar echtgenoot Michel Berger die Grieks en Latijn gaven aan Zuhal.

"Had ze als studente een doel voor ogen, dan ging ze er voor", legt Berger uit "Voor zover bekend heeft ze nooit met haar ellebogen gewerkt om er te geraken. Zo zit ze niet in elkaar." Hij en z'n vrouw houden leuke herinneringen over aan de pientere studente, hebben altijd geloofd in haar leidingevende eigenschappen. "We hebben er altijd een goed oog in gehad", bekent het echtpaar dat nu met pensioen is.

Michel Berger en zijn vrouw Chantal Coppens gaven in het middelbaar allebei nog les aan Zuhal Demir.
Karolien Coenen Michel Berger en zijn vrouw Chantal Coppens gaven in het middelbaar allebei nog les aan Zuhal Demir.

Modelstudente

Zuhal was een modelstudente. "Ze was een slimme meid", weet Berger te vertellen. "Ze was gemotiveerd om te studeren. Haar vader wilde dat ze ook perfect Nederlands zou spreken. Ze ging regelmatig naar de bibliotheek om boeken te lezen en zo onze moedertaal onder de knie te krijgen." Hiervoor legde ze de lat hoog. "Ze vertelde me ooit dat ze al haar zakgeld uitgaf aan boeken", vult Chantal Coppens aan.


"Ze was niet vlug tevreden over het niveau voor Nederlands." Zuhal was klasverantwoordelijke. "Dat wilde ze zo graag", laat Berger weten. "Ze kwam op voor de leerlingen. Als ze een probleem hadden dan ging ze voluit voor een oplossing maar ze deed dat altijd met respect voor de leerlingen", vervolgt haar oud-leraar.

Pittige dame

Zuhal was niet enkel een goeie studente die vooruit wilde. "Ze was ook één van de eerste meisjes van Turks-Koerdische afkomst in het lyceum", voegde Berger eraan toe. "Ze brak de weg open voor andere allochtone meisjes. Een pioniersleerling! Had je me zeven jaar geleden gevraagd of Zuhal het zou maken in de politiek, ik had meteen ja gezegd", aldus haar leraar klassieke talen. Ook Jos Lantmeeters, Genkenaar, partijgenote van Zuhal en parlementlid voor de N-VA, looft de nieuwbakken staatssecretaris. "We zijn vrienden geworden en komen wekelijks samen om bij te praten en gezellig te tafelen", laat hij optekenen. "Ze heeft tot nog toe in haar carrière kansen gekregen en die met beide handen gegrepen. Het is een mooie dame, niet het minst wat betreft haar karakter en inhoud. Ze is bekommerd om de kansarmoede en de schooluitval in Genk. Het is een pittge dame met het hart op de tong, en je kan op haar bouwen."