"Organisatie die zelfs kleuters sluiert"

STAATSVEILIGHEID START ONDERZOEK NAAR VZW ACHTER MILLI GÖRÜS

De Communauté Musulmane de Belgique is de nieuwe eigenaar van het voormalige schoolgebouw in Winterslag. Komt hier binnenkort de eerste Islamitische school van Vlaanderen?
Foto Mine Dalemans De Communauté Musulmane de Belgique is de nieuwe eigenaar van het voormalige schoolgebouw in Winterslag. Komt hier binnenkort de eerste Islamitische school van Vlaanderen?
N-VA-kopstuk Zuhal Demir heeft zware bedenkingen bij de mogelijke komst van een islamitische middelbare school. Initiatiefnemer is Milli Görüs. "Die organisatie houdt vast aan het shariadenken en is een nachtmerrie voor de Genkse samenleving", aldus Demir.

De Nationale Visie, in het Turks Milli Görüs, is ontstaan uit een vanuit Duitsland opererende Turkse politiek-religieuze beweging die kan tellen wat betreft godsdienstig fundamentalisme, onverdraagzaamheid, racisme, jodenhaat, vrouwonvriendelijkheid en anti-democratie. De vzw Communauté Musulmane de Belgique werd opgericht in 2003 door een handjevol Belgische Turken, maar werd in 2007 overgenomen door Turken uit Duitsland en kwam zo in handen van Milli Görüs. Bij de Turken die de CMB hebben overgenomen, zaten beruchte figuren als Osman Yobas, alias Yavuz Celik Karahan, een Turkse imam die zich in zijn jeugd in Turkije had aangesloten bij een gewelddadige islamistische groep waarvan ook Erdogan lid was: de Akincilar of het Front van de krijgers van het islamitische Groot Oosten. Dat is een terreurorganisatie die de 'ongodsdienstige staat' wil vernietigen en de sharia wil invoeren en die daartoe aanslagen pleegde in bars en discotheken.


Ook vandaag heeft deze Turkse religieuze beweging de CMB stevig in handen. Dat blijkt uit de lijst van bestuurders die het voor het zeggen hebben bij de Brusselse vzw. De huidige voorzitter van de raad van bestuur is Ekrem Seker, een imam uit Genk die gelieerd is aan de moskee aan de Eikenlaan 34 in Genk, een moskee die in handen is van de Milli Görüs.

Geld vanuit buitenland

De voorganger van Zuhal Demir, professor Johan Leman waarschuwt: "In de jaren '90 werd de strekking Milli Görüs niet aanvaard door de Moslimexecutieve. Ik vermoed dat de financiering van de school gebeurt via een tak die gesteund wordt door de AK-partij waar Erdogan de oprichter van is. Met andere woorden, het geld komt vanuit het buitenland. Ik begrijp niet goed dat de Genkse overheid dit zomaar laat gebeuren."


Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) heeft alvast aan de minister van Binnenlandse zaken, Jan Jambon, gevraagd de vzw's achter Milli Görüs verder te onderzoeken. "Ook de geldstroom van 2.500.000 euro roept vraagtekens op. Je wilt toch minstens weten waar dat geld vandaan komt. Wie koopt hier invloed? Milli Görüs is een organisatie die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan shariadenken. Het is een nachtmerrie voor de Genkse samenleving."


Olivier van Raemdonck , woordvoerder van Jan Jambon: "We gaan de veiligheidsdiensten, meer bepaald de staatsveiligheid, vragen om de de vzw's achter de beweging tegen het licht te houden en ons daar een rapport van te bezorgen."


Burgemeester Wim Dries (CD&V) verwijst naar de vrijheid van onderwijs in ons land. "Ik kan niet anders dan die vrijheid te respecteren", aldus de burgemeester. "Ik neem akte van de verkoop van het gebouw. Iedereen kan een school beginnen als men aan de Vlaamse kwaliteitseisen voldoet", reageerde hij. Bekomen ze de Vlaamse erkenning en starten ze met de school, dan moeten ze zich volledig inschakelen in het Genkse onderwijsnet en zich inschrijven in de onderwijsprogramma's van de stad waarin de focus ligt op Nederlands leren en respectvol samenleven".