“Opgelicht door mijn eigen jeugdvriend”: jong gezin ziet 6.000 euro ‘voorschot’ voor dakwerken in rook opgaan

Alessio met op de achtergrond het dak dat volledig hersteld moest worden.
Marco Mariotti Alessio met op de achtergrond het dak dat volledig hersteld moest worden.
Alessio Bassi (35) uit Genk is voor 6.000 euro opgelicht door één van zijn beste jeugdvrienden. De man wilde zijn dak laten renoveren en wilde die kans aan zijn jeugdvriend geven. Maar na het betalen van een voorschot, verdween de 30-jarige Houthalenaar met de noorderzon. “En er zijn blijkbaar nog veel meer slachtoffers”, zucht Alessio.

Vier jaar woont Alessio Bassi met zijn vrouw en drie kinderen in het Genkse Termien. Dit jaar zou hij beginnen met de renovatie van de woning. Hij liet offertes opmaken voor de ramen en deuren, de badkamer én het dak. 

“Ik sprak één van mijn beste jeugdvrienden uit Houthalen aan, omdat ik wist dat hij al dakwerker was sinds zijn tienerjaren”, vertelt Bassi. “We zagen elkaar in mei, en hij maakte een offerte op van 11.000 euro voor een totale renovatie van het dak. Hij wilde iets meer dan 6.000 euro als voorschot, voor het materiaal.” Alessio gaf alles door en vertrouwde zijn vriend blindelings.

Beloven

Maar in de zomer liep het plots grondig mis. “Ondanks gemaakte afspraken kwam hij ineens niet meer opdagen. Hij was gevallen, voelde zich niet goed en ‘zou snel langskomen’, beloofde hij. Intussen lekte mijn dak nog steeds. Ik stelde me vragen, maar hij bleef me aan het lijntje houden.” Weken gingen voorbij en ondanks vele berichten en telefoontjes kreeg Alessio geen gehoor. “Toen heb ik de politie ingeschakeld en het verhaal uitgelegd. Hij heeft nadien nog één keer geantwoord en sinds augustus heb ik niets meer gehoord.”

Ex-vriendinnen

Alessio deed zijn verhaal bij de politie waar ze volgens hem niet uit de lucht kwamen vallen. “Ze kenden zijn naam en zeiden letterlijk dat mijn klacht onderaan de lijst zou worden toegevoegd. Ik was blijkbaar niet de enige. Hij zou nog héél wat kennissen, ex-vriendinnen en anderen op gelijkaardige wijze geld hebben afgetroggeld.”

Waar de man vandaag zit, is niet geweten. “Ik heb nog contact gehad met zijn eigen familie. Ik ken hen van vroeger. Ik was er kind aan huis, we hebben jaren samen gevoetbald. Maar ik weet niet waar hij nu zit. Hij zou een tijdje in Kolderbos hebben gewoond en ook in Tongeren.”

Waarschuwen

Over zijn 6.000 euro is Alessio duidelijk. “Die ga ik wellicht nooit meer terugzien. Maar ik wil vooral anderen waarschuwen. Zijn ondernemingsnummer bleek achteraf gezien niet meer actief te zijn.” Bij de politie konden ze gisteren nog niet ingaan op het verhaal.  Alessio hoopt vooral dat genoeg gedupeerden zich melden zodat de politie én het parket er mogelijk toch werk van maken. 

Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met Alessio Bassi via Facebook.
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jolien Kempeneers

  Wij hebben iets gelijkaardigs voor hij kwam maar na een voorschot betaalt te hebben kwam onze dakwerker steeds minder en minder opdagen en onze constructie is niet goed gemaakt dus zitten we al maanden zonder dak

 • Wilfried Vanden Berg

  Een goede raad. Als het met geld gaat, heb je geen vrienden.Zelfs in sommige gevallen zelfs geen in de familie. Boter bij de vis, anders geen geld.

 • Chris Deckers

  Een voorschot betalen is naief. Als de aannemer niet zelf het materiaal kan voorschieten, vraag dan gewoon hoe dat komt? Grote firma's kunnen makkelijk neen zeggen als je niet akkoord gaat, maar daar ben je sowieso al meer geld aan kwijt, dus blijf daar weg. Als een aannemer u totaal vreemd is, ga dan met enkele klanten van deze praten en je zal al veel wijzer worden.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Ik heb nog nooit een voorschot betaald. Als de werken begonnen zijn is het normaal dat men in schijven betaalt.

 • Rita Vinckevleugel

  Niks voorschot geven!als die zelfstandige niet zelf materiaal kan aankopen vind ik al louche zaak hoor en heb je bewijs van betaling of was het int zwart?dat laatste ben je helemaal kwijt dan.