"Op basis van een goeie
samenwerking"

CD&V en Pro Genk gaan voor nog eens zes jaar

Wim Dries kiest voor Pro Genk om de stad de komende zes jaar te besturen.
Mine Dalemans Wim Dries kiest voor Pro Genk om de stad de komende zes jaar te besturen.
De kogel is door de kerk. Wim Dries en zijn CD&V,  die haar achttien zetels behoudt, gaan met dezelfde partner als vandaag nog eens zes jaar de stad besturen. CD&V kiest dus voor Pro Genk (lees: sp.a). De N-VA van Zuhal Demir, die van zeven naar twaalf zetels gaat en daarmee de grote winnaar van de verkiezingen was - staat aan de kant en moet opnieuw een oppositiekuur doorstaan. "We hadden de indruk dat het al op voorhand was beslist", reageert Jos Lantmeeters (N-VA).

"De onderhandelingen met ons zijn op niets uitgedraaid", zucht Lantmeeters. "CD&V heeft ons op geen enkel punt dat op tafel lag of door ons werd aangedragen tegengesproken. De partij heeft gewoon niet naar ons geluisterd. Bijna 28 procent van de kiezers heeft op N-VA gestemd. Dat legioen mag niet genegeerd worden en dat doet CD&V nu juist wel. Onze kiezers worden gewoon aan de kant geschoven", vindt Jos Lantmeeters. "We gaan straks keihard oppositie voeren."

Positieve elementen

"We zijn de grootste partij. Het is logisch dat we aan zet waren om een coalitie te vormen. De inhoud van ons verkiezingsprogramma vormde de basis voor de besprekingen. En die hebben we zowel met N-VA als met Pro Genk gevoerd", reageert burgemeester Wim Dries. "De gesprekken zijn met beiden positief verlopen en bij alle betrokkenen waren er heel wat positieve elementen om tot een akkoord te komen. We hebben uiteindelijk besloten met Pro Genk in zee te gaan. Dat doen we op basis van de mogelijkheden die we zagen om ons programma maximaal uit te voeren. Bovendien willen we verder bouwen op de goede samenwerking van de afgelopen legislatuur", legt Dries uit.

Samenwerking

Meyrame Ketir, parlementslid en nummer twee op de lijst van Pro Genk, beaamt dat. "We hebben bewezen dat we we goed bestuurd en samengewerkt hebben", vindt ze. "Voor ons ging de inzet van de gesprekken over de drie W's: wonen, werken en de wijken. Zes jaar met CD&V besturen, heeft bijgedragen tot de coalitie. We mogen twee schepenen leveren, net als vandaag", besluit Ketir. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thijs Vanrysselberghe

  En zo gaat de farce in Genk verder. Het volk kiest,maar de burgemeester verzekert liever de toekomst van de cd&v en consorten. Ketir is alles behalve de juiste keuze (zie aantal stemmen). De drie W’s zijn eerder wanpraktijken, werklozen, winstverdeling.

 • paulette dujardin

  het beste nieuws van de dag!

 • lars vandenberge

  Als geboren Genkenaar in waterschei maak ik dagelijks de evolutie van de turkse gemeenschap mee. Vroeger leefden alle nationaliteiten door elkaar en alle andere gemeeschappen hebben zich perfect geïntegreerd in het sociale, culturele en sportieve leven in Genk. Enkel de turkse gemeenschap keert zich steeds meer tegen de westerse samenleving. Als Dries de volgende zes jaar zijn aanpak niet verandert zal hier worden gevraagt om de sharia in te voeren.

 • Nancy Hamilton

  En dan durft Dries zeggen : de genkenaar heeft gekozen?! RIP democratie in Genk! De Genkenaar heeft voor CD&V én NVA gekozen als grootste partij maar WIM TURK gaat dit voorbij om zijn turkse achterban tevreden te houden. Pro Genk en Cd&v: mooie toekomst wacht Genk! Nog meer polariseren, geen werk aan nederlandse taal, en de samenlevingen die meer en meer apart leven!