"Niet denken, maar doen"

MAROKKAANSE JONGE VROUW ORGANISEERT GROTE HULPACTIE VOOR VLUCHTELINGEN

Nawal Farih.
Foto Gielkens Nawal Farih.
Nawal Farih (27), een jonge Marokkaanse vrouw uit Zwartberg, is zo aangedaan door het leed van de vluchtelingen dat ze op eigen houtje een hulpactie heeft opgezet. Ze zamelt onder meer kleren, voedsel, dekens en matrassen in. Nawal doet hiervoor een oproep tot iedereen die spullen kan missen of bereid is de handen uit de mouwen te steken om de binnengebrachte goederen te sorteren.

De respons bleef niet uit. Familie en vrienden ondersteunen de inzamelactie. Daar blijft het niet bij. "Op een dag tijd kreeg ik liefst 400 mails binnen van personen die meedoen", zegt Nawal Farih die voor haar werk als export-medewerkster in Parijs vertoeft. "Acht personen hebben toegezegd dat ze gratis hun bestelwagen ter beschikking stellen om de goederen naar Brussel te brengen. En een transportfirma biedt ons een vrachtwagen aan."

1.000 dekens

Ook haar werkgever laat zich niet onbetuigd. "M'n baas schenkt 1.000 dekens en zakjes om voedselpakketten die we gaan samenstellen in te doen. Ook heel wat geld is al binnengekomen van gulle gevers, jong en oud. Daar zitten ook BV's uit de sport en politiek bij. Maar om hun privacy te respecteren, kan ik geen namen geven. De stad doet ook mee. Zo stelt ze een zaal gratis ter beschikking waar de mensen de goederen kunnen komen brengen. En tot nog toe hebben zich al 50 vrijwilligers gemeld die daar komen helpen bij het sorteren van de spullen en het verpakken ervan in dozen en zakken." Goederen die niet nodig zijn voor vluchtelingen worden naar organisaties gebracht zoals 'Moeders voor Moeders', asielcentra en organisaties voor daklozen.

Schokgolf

Nawal Farih zag met eigen ogen hoe gezinnen met kleine kinderen de nacht op straat moesten doorbrengen in tenten. En ze zag hen in lange rijen aanschuiven bij Fedasil om erkend te worden als vluchteling. "Wat ik zag, gaf me zo'n schokgolf dat ik niet lijdzaam meer kon toekijken", zegt ze. "Ik ben meteen in gang geschoten." Nawal Farih is iemand met een warm hart. Haar motto luidt: "You can not save the world but you can help. Je kan de wereld niet redden maar je kan wel iets doen. Niet denken, maar doen. Tot nog toe heb ik enkel positieve reacties van mensen gekregen. Het loopt als een trein. Het geeft een extra boost om door te gaan." Haar familie is sociaal ingesteld. "We hebben een lijfspreuk die aanzet om te helpen", zegt Nawal Farih. "Als je zelf in moeilijkheden zit, moet je toch kunnen geven." Wie goederen wil schenken, kan die op donderdag 10 september en vrijdag 11 september (17 tot 20 uur) en zaterdag 12 september (10 tot 15 uur) komen brengen naar de Galopinstraat 15 in Zwartberg.


Meer info over de hulpactie krijg je via het mailadres farih-nawal@hotmail.com.