‘Naakt’ protest tegen bomenkap in Diepenbekerbos

Jonny Vekemans maakt artistieke foto's in en naast het bos, vaak met de industrie als achtergrond.
Mine Dalemans Jonny Vekemans maakt artistieke foto's in en naast het bos, vaak met de industrie als achtergrond.
Puur protest in het Diepenbekerbos op de grens van Genk en Diepenbeek. Kunstenaar en fotograaf Jonny Vekemans schrok zich daar afgelopen week een ongeluk, toen bleek dat twee hectare van het bos gekapt is. Het gaat om beheerswerken voor het heideherstel. “Maar op een moment dat Brussel overrompeld wordt met klimaatbetogers is het onvoorstelbaar dat in Limburg massaal bomen gekapt worden.” Hij trok opnieuw met een naaktmodel de natuur in om protestfoto’s te maken.

“Een kaakslag is het overduidelijk,” vindt Vekemans. “Allemaal weten we dat we de natuur nodig hebben voor ons voortbestaan. Bomen halen CO2 uit de lucht en zorgen voor onze zuurstof. Toen ik afgelopen week in het Diepenbekerbos ging wandelen, had ik écht enorm pijn in het hart. Het is heel bizar: midden in het bos tegen het natuurgebied De Maten aan is nu twee hectare bos gekapt. Blijft het daar bij of moeten er nog meer bomen aan geloven? En het gebeurt niet alleen hier. Ga maar eens langs de wegen kijken. Groene buffers worden dezer dagen veelvuldig gekapt. Ik snap dat niet: we weten toch hoe belangrijk die bomen zijn voor onze gezondheid?”

Delen van het Diepenbekerbos en de kanaalzone tegen Diepenbeek werden al eens genoemd als mogelijke uitbreiding voor de industrie van Genk-Zuid. Het gebied ligt dan ook vlak tegen  het Albertkanaal aan, en is daarmee een ideale locatie voor watergebonden bedrijven. Maar in de zone en het aanpalende natuurgebied De Maten wordt ook aan ‘heideherstel’ gedaan. De bomen worden dan gekapt om het oorspronkelijke heidelandschap te herstellen. 

Kaalslag is geen herstel

“Zo een kaalslag kun je helemaal geen herstel noemen,” vindt Vekemans. “Het gaat om bomen die hier al sinds de mijnbouw stonden. En er zitten ook inheemse en eeuwenoude soorten bij. En wat was er voor dat open heidelandschap ontstond? Precies: ook een bos met heel veel bomen. Overigens hebben veel mensen hier in de buurt last van de everzwijnen die de tuinen omwoelen. Hoe zou dat komen, denk je? Als je hun bos wegneemt dan jaag je die dieren vanzelf de woonwijken in. Dit is toch absurd?”

Engel des doods

In plaats van te betogen in Brussel trok de Limburgse kunstenaar prompt opnieuw naar het Diepenbekerbos, om protestfoto’s te maken die hij inmiddels volop deelt. “Het zijn niet zomaar naaktfoto’s. Er zit een symboliek achter. Die naakte en kwetsbare engel is onze engel des doods die aan de bomen is vastgetekend. Ook elders ketenen mensen zich vast om bomenkap te verhinderen. Deze engel is neergedaald met een bijzondere boodschap: bescherm de bomen en daarmee ook ons klimaat en de mensheid.”

Zijn protestfoto’s zijn te vinden op www.lightpaintings.be

Een protestfoto: de kwetsbare engel des doods vastgeketend aan de gekapte bomen.
(c) Jonny Vekemans Een protestfoto: de kwetsbare engel des doods vastgeketend aan de gekapte bomen.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jean-pierre rejek

    Alle dagen gaat via media aandacht naar klimaat hier en klimaat daar en achter in uw tuin kappen ze hier hectaren bomen om ,maar ja dat brengt niets op voor de groenen hé,een zitje in het politiek brengt meer op en daar draait het allemaal om ,goed kunnen uitleggen moet zelfs niet waar zijn dat moet ge kunnen in de politiek .