"Muzikaal top, maar het weer een flop"

REGENBUIEN SPELBREKER VOOR GRATIS FESTIVAL IN OPENLUCHT 'GENK ON STAGE'

Yass op het podium van 'Genk on stage' vrijdagavond. Het publiek schuilt onder paraplu's.
Borgerhoff Yass op het podium van 'Genk on stage' vrijdagavond. Het publiek schuilt onder paraplu's.
Het muzikale feest in de Genkse binnenstad 'Genk on Stage' haalde afgelopen weekend nog niet de helft van het aantal bezoekers vorig jaar. Toen kwamen er zo'n 120.000 muziekliefhebbers swingen, maar dit jaar was het weer de grote spelbreker. Toch houdt schepen Erik Gerits vast aan de formule van een gratis festival in openlucht.

Het valt te betwijfelen of er de voorbije maanden veel Genkenaars met een mandje eieren gezien zijn bij de zusters Clarissen in de Mosselerlaan. Het begint er alvast op te lijken dat de weergoden hun neerslagschema hebben afgestemd op de Genkse evenementenkalender. De jaarlijkse 1 mei-stoet werd in extremis afgelast door noodweer, het miezerde op 'Iedereen Donderdagt' en tijdens de avondmarkt en afgelopen weekend kreeg 'Genk on Stage' ook een flinke dosis nattigheid. Dat had uiteraard zijn weerslag op het aantal bezoekers. Vorig jaar waren ze nog met z'n 120.000. Dit jaar telde de organisatie op vrijdag 5.000 bezoekers en op zaterdag 20.000 muziekliefhebbers. Clouseau kon gisteravond de pil nog wat verzachten, maar het contrast met vorig jaar bleef erg groot. "Het ene jaar is het andere niet", blijft schepen van evenementen Erik Gerits (CD&V) filosofisch.

IJzersterke affiche

"Vorig jaar was het een zonovergoten 'Genk on Stage', dit jaar konden we de paraplu's niet tellen. Nochtans hadden we een ijzersterke affiche. Kenners kwamen me zelfs zeggen dat het de sterkste ooit was. Ik heb genoten van prachtige optredens van Boy George, Rob De Nijs, Praga Khan en Gorki. En natuurlijk Arno niet te vergeten. Gelukkig was het bij de latere optredens van de grote namen meestal droog. Muzikaal was het top, maar het weer was een grote flop." Organisatoren van een gratis festival zijn nog meer onderhevig aan de buienradar.

Formule niet wijzigen

"De muziekfans komen sowieso, maar wij moeten het ook hebben van die duizenden sfeerproevers. Als zij zien dat er plensbuien op komst zijn, blijven ze thuis voor de buis. Als mensen dan een ticket hebben gekocht, komen ze toch en kan de horeca ook een graantje meepikken. Maar dat is bij ons niet het geval. Toch gaan we de formule niet omgooien. We willen de grote massa blijven lokken met gratis topoptredens."


Ook een grote tent op het Stadsplein zou geen soelaas brengen volgens Gerits. "Als het dan zomers weer is, klagen de mensen dat ze in een warme tent moeten puffen. We hopen gewoon op beter weer volgend jaar." Dan toch maar eens langsgaan bij die Clarissen.