"Mensen willen opnieuw handgemaakte spullen"

'STADSFABRIEKJES' IN MOLENSTRAAT OM AMBACHTEN TE STEUNEN

Fatima (centraal, met twee medewerkers) opende het stadsfabriekje 'Naaistime', een combinatie van een naaiatelier en een koffiebar.
Borgerhoff Fatima (centraal, met twee medewerkers) opende het stadsfabriekje 'Naaistime', een combinatie van een naaiatelier en een koffiebar.
Acht stadsfabriekjes in een leegstaand pand moeten van de Molenstraat een straat van de ambachten maken. Concreet zullen ondernemende en creatieve mensen er de kans krijgen om op ambachtelijke wijze producten te maken. "Mensen zijn weer gewonnen voor spullen die met de hand gemaakt worden", verklaart schepen van Werk Angelo Bruno (sp.a).

Met de stadsfabriekjes wil het stadsbestuur twee vliegen in één klap slaan. Enerzijds worden oude stielen in ere hersteld, maar anderzijds wordt ook de leegstand aangepakt. "We geven startende ondernemers de kans om hun eigen zaak op te starten", legt schepen Bruno uit. "En we zullen hen daar ook volop in begeleiden. We geven hen een financieel duwtje in de rug, creëren tewerkstelling en brengen extra zuurstof naar de binnenstad." Wat die financiële ondersteuning betreft: uitbaters van een stadsfabriekje krijgen twee jaar lang hulp, met een plafond van 20.000 euro.


Het eerste stadsfabriekje heeft intussen ook de deuren geopend onder de naam 'Naaistime'. "Een combinatie van een naaiatelier en een koffiebar", aldus uitbaatster Fatima Ezzaamouri uit Hasselt, die patronen maakt voor modeontwerpers - ze werkte al voor Dries Vannoten - en een servicebureau voor modehuizen heeft. "Hier kunnen particulieren een naaimachine huren, en onder begeleiding een eigen ontwerp uitwerken. Alles is hier aanwezig om hen daarbij te helpen. Er zijn stoffen beschikbaar, strijkapparatuur,... En dat alles in een gezellige huiskamersfeer. We bieden immers ook ambachtelijke koffie, thee en sapjes aan." In Naaistime zullen voorts ook workshops georganiseerd worden, net als open naaiateliers.

Chef Giovani Oosters opent 'Wafl', waar hij vijf weken lang niet-alledaagse wafels zal bakken.
Borgerhoff Chef Giovani Oosters opent 'Wafl', waar hij vijf weken lang niet-alledaagse wafels zal bakken.

Vak leren in proefateliers

Het ambachtelijke krijgt overigens niet alleen in de stadsfabriekjes aandacht. Zo worden er in de Molenstraat ook proefateliers ingericht in leegstaande panden, die dan voor een half jaar gehuurd kunnen worden. "Experimenteerplekken", aldus schepen Bruno. "Een plaats waar jongeren en kansgroepen een vak kunnen leren. Ze worden begeleid bij de opstart van hun zaak, en we komen tussen in de huur van de panden." Zo opent Bruno Yee het proefatelier 'Sinon', waar oud meubilair een tweede leven krijgt. Chef Giovani Oosters, die in Hasselt brasserie Het Smaaksalon en restaurant Vouslevous uitbaat, stelt dan weer een nieuw foodconcept voor. "Vijf weken lang ga ik speciale wafels bakken", aldus de chefkok, die zijn project 'Wafl' doopte. "Hartige, krokante en zoete wafels die ik op basis van Belgische smaken maak. Ik verwerk er onder meer zalm, bloedworst, appelen, en siroop in."


Naast de stadsfabriekjes en de proefateliers zal de vereniging Makelij tot slot ook pop-ups openen waar de link gelegd wordt tussen ambachten en design.