"Mensen praten niet genoeg meer"

BEWOONSTER STAELENSTRAAT DEELT HELE MAAND GRATIS SOEP UIT IN LEEGSTAAND PAND

Mia Melotte deelt soep uit en slaat terwijl een praatje met de mensen.
Foto Mine Dalemans Mia Melotte deelt soep uit en slaat terwijl een praatje met de mensen.
De Staelenstraat, dé winkelstraat van Waterschei, staat niet enkel bekend als de Straat van de zintuigen. Heel de maand december zal ze ook een warme straat zijn. Daar zorgt Mia Melotte voor. Nog tot en met de laatste dag van het jaar organiseert ze als nieuwe bewoner van de straat een gratis soepbedeling in een leegstand pand. "Mensen praten niet genoeg meer met elkaar", vindt Mia.

Toen ze goed anderhalf jaar geleden Zonhoven verliet en met haar man in een flat in de Stalenstraat ging wonen, stelde ze vast dat er heel wat nationaliteiten naast elkaar wonen. "Het multiculturele trok me erg aan. De straat en haar bewoners liggen we nauw aan het hart", vertelt Mia. Alleen, ze vond dat de samenhorigheid en contacten beter konden. "Op straat wonen veel alleenstaande mannen en vrouwen van verschillende culturen naast, maar te weinig mét elkaar."


Om de samenang en vriendschap te bevorderen, startte Mia een gratis soepbedleing op. "Zeven dagen op zeven kunnen mensen langskomen voor een kom soep", legt ze uit.

Vrijwilligers

Ze kreeg voor haar initiatief steun van Afi, een koepel van sociale en culturele Italiaanse verenigingen. Die laatste stelde het pand ter beschikking van Mia, die het met vrijwilligers inrichtte als een gezellige soepbar. "In eerste instantie wil ik minderbedeelden bereiken, maar iedereen is welkom. Dagelijks maak ik soep, goed voor zo'n 100 tassen. De eerste dag was het soep van paprika en pompoenen, de tweede dag deelde ik Afrikaanse bananensoep uit. De groenten en andere ingrediënten voor de soep worden gratis door de handelaars van de straat geschonken. Ik krijg de hulp van vrijwilligers die ik soms van haar noch pluim ken. Hier ontstaan mooie contacten. Mensen slaan een praatje met elkaar, ze lachen. Er onstaan vriendschappen. Hier stel je terug een harteijkheid onder de mensen vast. Juist dat laatste was verdwenen. "

Manier van kerst vieren

In Zonhoven werkte Mia overigens als vrijwilligster met vluchtelingen en armen. Dat doet ze ook nu in Genk: met de soepbedeling neemt ze haar sociaal engagement voor de kwestbaren in de stad opnieuw op. "Ik doe dat niet om m'n geweten te sussen, ik wil gewoon mensen helpen. De soepbedeling is mijn manier om kerst te vieren. In Zonhoven nodigde ik eenzame mensen uit voor een maaltijd bij me thuis, nu nodig ik hen en anderen uit voor een kom soep en een babbel. En daarbij, met het bereiden van de soep oefen ik m'n fijne motoriek. Ik heb een herseninfarct opgelopen waar ik goed van herstel, maar ik moet m'n motoriek blijven trainen. Dat doe door de groenten te snijden."