"Meer Genkenaars op de trappers"

NIEUWE AFDELING FIETSERSBOND BRENGT OOK KNELPUNTEN IN KAART

Bezoekers van Parkies laten hun fiets op punt zetten, met dank aan de Fietsersbond.
Borgerhoff Bezoekers van Parkies laten hun fiets op punt zetten, met dank aan de Fietsersbond.
Jan Fabry (32) en enkele andere Genkenaars zijn zo verzot op hun fiets, dat ze een eigen afdeling van de Fietsersbond hebben opgericht. "We willen een spreekbuis zijn voor alle fietsers in Genk, meer inwoners op de fiets krijgen en knelpunten in kaart brengen", zegt Jan.

Er gaat geen dag voorbij of Jan Fabry stapt op de fiets. Om naar zijn werk te gaan, kruipt hij zelfs in een ligfiets. Samen met gelijkgezinden zal hij nu de belangen van fietsers in Genk behartigen. Gisteren trad de Fietsersbond-afdeling voor het eerst naar buiten. Mensen die met de fiets naar het gratis stadsfestival Parkies reden, mochten er de tweewieler aanbieden voor een onderhoudsbeurt. "We doen een basisonderhoud: banden oppompen, zadels op de juiste hoogte zetten en kettingen smeren", vertelt Jan.

'Missing links'

Terwijl hun fiets onder handen werd genomen, kon iedereen ook op een grote kaart van Genk knelpunten voor fietsers aanduiden. "Het is niet onze bedoeling om enkel het slechte aan te kaarten bij de stad", vervolgt Jan Fabry.


"We willen geen zeurpieten zijn. We weten dat Genk nog geen echte fietsstad is, maar er zijn toch al heel wat initiatieven genomen in het verkeer, zoals een fietsstraat. Ook wat de fietspaden betreft, zit het goed. Er is wel nog werk om een aantal 'missing links' tussen de fietspaden en het fietsroutenetwerk aan te pakken. Ook de situatie op kruispunten, waar fietsers moeten oversteken, kan beter."

Kinderfietsen

Verder wil de Fietsersbond inspanningen doen om meer Genkenaars op de fiets te krijgen. "Genk heeft geen fietscultuur", zegt Jan. "De stad is wel gekend voor toeristische fietstochten, maar bij de inwoners is er nog veel groeimarge. Daar willen we verandering in brengen. Zo willen we ouders overtuigen om meer met hun kinderen te fietsen, ook op weg van en naar school. We zullen hiervoor samenwerken met oudercomités, de stad en andere partners. We denken aan een 'fietspool', waar ouders fietsen op maat van hun kinderen kunnen ontlenen en ruilen voor een andere als hun kroost de eerste tweewieler ontgroeid is. We denken ook aan acties, waarbij we op bepaalde data langs een fietspad staan om de fietsers een warm applaus te geven."

Aanmoedigingen

De Genkse Fietsersbond overweegt ook om langs fietspaden grote borden te plaatsen met positieve en aanmoedigende boodschappen. "Of we brengen die boodschappen aan op de fietspaden. We willen fietsers een duwtje in de rug geven, zodat ze blijven fietsen, ook al is de helling die ze elke dag op weg van en naar school moeten overwinnen een moelijke klus", aldus Jan Fabry.


Meer informatie verkrijg je op www.fietsersbond.be/genk.