"Limburg is sprookjesachtig mooi"

ANTWERPSE FOTOGRAAF TOONT MOOISTE KANTJES VAN HASSELT EN GENK

Athos Burez
In een unieke fotoreportage brengt de Antwerpse fotograaf Athos Burez (26) onze twee Limburgse centrumsteden wat dichter bij elkaar. Zijn beelden belichten Hasselt en Genk op een heel nieuwe manier, zodat ze ook Hasselaren en Genkenaren zelf verrassen.

Fotograaf Athos Burez (26) trok voor kunstproject 'De Unie Hasselt-Genk' voor het eerst in zijn leven echt op verkenning door beide steden. Het project, dat uitgaat van onder meer het Hasseltse kunsthuis Z33 en Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren, moet de volgende maanden de banden tussen beide centrumsteden verder aanhalen. Niemand minder dan een jonge Antwerpse kunstenaar kreeg de opdracht om beide Limburgse steden in beeld te brengen. "Toen ik werd gecontacteerd voor dit project, was ik meteen geïntrigeerd. Bij Hasselt kon ik me weinig voorstellen, bij Genk moest ik meteen aan de oude mijnsites denken", zegt de fotograaf. "Ik ben dan wat beginnen opzoeken en rondrijden in beide steden om interessante locaties te vinden. Op één van mijn eerste uitstappen regende het en raakte ik wat teleurgesteld, maar dat gevoel verdween snel (lacht)."


De foto's waarmee Burez na enkele weken weer thuis kwam, belichten Hasselt en Genk op een heel nieuwe manier. De feeërieke beelden van onder meer het oude kerkhof of de mijnterrils zullen ook voor veel Hasselaren en Genkenaren zelf verrassen. "Ik maakte beelden die aan een ontdekkingsreis of een 'road movie' doen denken. Daarnaast wou ik de sprookjesachtige kant van sommige plekken laten zien", legt de fotograaf uit.


Welke indruk hebben beide steden nu op de fotograaf nagelaten na hun eerste kennismaking? "De natuur in Genk zowel als de omvang van de stad spraken me heel erg aan. Hasselt vond ik dan weer heel rustig, misschien een beetje op het saaie af. Maar de mensen zijn er wel heel vriendelijk (lacht). Wat ze gemeen hebben, is dat je er -ondanks dat het geen echte grootsteden zijn- er toch wel alle faciliteiten van zo'n grootstad kan vinden. Dat is wel knap", besluit Burez. Meer info: www.citybooks.eu.

Met een hoop kaarsjes, krijgt het oude kerkhof van Hasselt iets sacraal.
Athos Burez Met een hoop kaarsjes, krijgt het oude kerkhof van Hasselt iets sacraal.
Het 'Park Natuur en Cultuur' toont je buxus in alle vormen maar 's nachts lijken deze zwanen wel tot leven te komen.
Athos Burez Het 'Park Natuur en Cultuur' toont je buxus in alle vormen maar 's nachts lijken deze zwanen wel tot leven te komen.