“Kopman van een drugsbende? Hij was een simpele valiezendrager”

In de zaak van de internationale drugshandel rond Genkenaar M. (56), ontkende Pol Vandemeulebroucke dat zijn cliënt, een 24-jarige man uit Borgerhout, de tweede kopman was van de drugsbende. De twintiger riskeert negen jaar cel omdat hij volgens de aanklager kilo’s cocaïne leverde aan de Limburgse drugsbende. “Zij willen hem hier de CEO van de NMBS maken maar hij was gewoon een simpele valiezendrager,” pleitte hij.
Advocaat Pol Vandemeulebroucke: “Mijn cliënt was gewoon een simpele valiezendrager”
BELGA Advocaat Pol Vandemeulebroucke: “Mijn cliënt was gewoon een simpele valiezendrager”

Volgens de aanklager leverde de twintiger van Marokkaanse afkomst vanuit zijn garage in Borgerhout grote hoeveelheden drugs aan de Limburgse bende. Die drugs werd nadien in auto’s met verborgen compartimenten vanuit Genk en Hasselt naar verschillende landen in Europa getransporteerd. De handel zou op een jaar tijd ruim 30 miljoen euro opgebracht hebben. De garage in Borgerhout was volgens de aanklager een dekmantel voor de drugshandel. “In die garage was tijdens de huiszoeking nauwelijks materiaal te vinden om aan auto’s te werken. Er werd wel veel materiaal gevonden om drugs te verdelen en te verpakken. E.J. voorzag de organisatie van grote hoeveelheden cocaïne, volgens een van de medebeklaagden werd daar in Antwerpen 120 kilo opgehaald.”

Hij heeft drie sporttassen met drugs overhandigd. Daarvoor negen jaar cel vragen is pure revanche.

Pol Vandemeulebroucke, advocaat van beklaagde E.J.

Revanche

Vandenmeulebroucke zwakte het aandeel van de twintiger af. “U vordert voor hem de zwaarste straf naast de hoofdbeklaagde M. Hoe kan u dat nu vragen voor iemand die amper een maand in het dossier aan bod komt. Hij richtte die vennootschap op onder zijn eigen naam en reed met een voertuig dat ingeschreven was op zijn eigen naam. Dat zie je niemand doen die in een crimineel netwerk werkt. Hij heeft in april en mei op drie data een aantal sporttassen met drugs overhandigd, dat is alles. Daarvoor negen jaar vragen is pure revanche omdat hij niet heeft willen meewerken aan het onderzoek.”

Advocaat Michiel Van Kelecom: “Mijn cliënt heeft toegegeven dat hij 37 drugstransporten deed maar geen 57"
Mine Dalemans Advocaat Michiel Van Kelecom: “Mijn cliënt heeft toegegeven dat hij 37 drugstransporten deed maar geen 57"

Hij heeft 37 drugstransporten uitgevoerd, geen 57

Michiel Van Kelecom, advocaat van beklaagde Y.

In tegenstelling tot de twintiger, had Y. (54), de Genkse ‘rechterhand’ en chauffeur van hoofdbeklaagde M., wel meegewerkt aan het onderzoek. Zijn raadsman Michiel Van Kelecom benadrukte dat aspect om de celstraf van acht jaar die de aanklager voor de vijftiger had gevorderd, een stuk naar beneden te krijgen. “Y. heeft onmiddellijk bij zijn arrestatie zijn verantwoordelijkheid genomen en uitvoerige bekentenissen afgelegd. Hij heeft toegegeven dat hij cocaïne opgehaald heeft in Antwerpen en dat hij die drugs ook in de verborgen ruimtes getransporteerd heeft naar Keulen en Hongarije. De aanklager spreekt van 57 transporten maar hij zegt eerlijk dat het er maar 37 waren.”

Wapens

Volgens Van Kelecom hield zijn cliënt zich ook niet bezig met het transport van Xtc-pillen of heroïne. En ook met de wapens had hij niets te maken. “Hij heeft een keer een zak met wapens gezien in Hasselt. Hij heeft toen onmiddellijk tegen M. gezegd dat hij die wapens moest weghalen want dat hij daar niets mee wilde te maken hebben.” Volgens de raadsman weegt de lange voorhechtenis van zijn cliënt, die nu al meer dan 500 dagen in de cel zit, zwaar door. “Hij is altijd rustig gebleven maar het keerpunt is gekomen in augustus. Toen is zijn vader overleden en hij heeft hem geen laatste eer kunnen betuigen.”

Op vijftien november wordt de zaak voor de strafrechtbank in Tongeren afgerond. Dan zal ook de advocaat van hoofdbeklaagde M. pleiten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.