"Helemaal terug van weggeweest"

GEORGE & THE BEAR EERSTE SHOP IN LIMBURG MET ENKEL VINYLPLATEN

Joris Jaenen (met bril) en Albert Claesen aan hun houten toog met een tasje koffie. Op de achtergrond de houten bakken met zo'n 4.000 lp's op vinyl.
Foto Borgerhoff Joris Jaenen (met bril) en Albert Claesen aan hun houten toog met een tasje koffie. Op de achtergrond de houten bakken met zo'n 4.000 lp's op vinyl.
Joris Jaenen (27) en Albert Claesen (55) delen niet enkel de passie voor muziek. Ze hebben ook allebei een boon voor lp's die op vinyl geperst worden. Nu beginnen ze aan een nieuw hoofdstuk in hun leven. Vandaag opent immers George & The Bear, hun eigen platenzaak op de Vennestraat of Straat van de Zintuigen zoals dé handelstraat in Winterslag genoemd wordt.

De naam van de winkel is simpel te verklaren: George is Joris in het Engels, The Bear verwijst naar Albert of Bèrke zoals hij veelal aangesproken wordt. Je kan in de zaak geen cd's beluisteren of kopen, enkel vinylplaten die verpakt zitten in kleurrijke designhoezen, die stuk voor stuk kunstwerkjes en hebbedingen zijn. Het is de eerste shop in Limburg die exclusief lp's, 4000 stuks, op vinyl aanbiedt.


"Just in time", reageert Bérke. "Vinyl kent de laatste jaren een opmars." Maar George & The Bear is meer dan een platenzaak. "We bieden een concept aan", vervolgt Joris. "Er is ook de koffiebar en het hoekje waar bands een optreden kunnen geven."


Joris en Bèrke geloven heilig in de revival en de kracht van vinyl. "Steeds meer mensen, de jongeren op kop, vallen vandaag op lp's die op vinyl uitkomen. Ze zijn één brok nostalgie", bekent Bèrke. "Alleen al een lp uit de hoes halen, die voelen en door je handen laten gaan, geeft kippenvel. Meer nog, het is een ritueel dat bij lp's hoort. Ook de sound maakt het verschil. Cd's klinken scherper, maar op vinylplaten komen muziek en zang warmer en voller over. Lp's zijn cultureel erfgoed dat niet enkel door de freaks levendig wordt gehouden. Ook de huidige generatie jongeren vindt de weg naar vinyl. Ze houdt van alles wat retro is en lp's zijn dat. Met vinyl herbeleef je een stuk rockgeschiedenis."


Bij Joris en Bèrke is het ook Vinyl & Coffee. "Wat is knusser dan naar muziek luisteren en platen uitkiezen in een koffiebar?", vraagt Joris zich af. "Je kan op een kruk en met een kop koffie in een ongedwongen sfeer praten over muziek. De bar is gemaakt van hout. Dat voelt warm aan. De platen etaleren we in houten bakken. De étalage is verfraaid met houten kisten en een grammofoon. Verder kan je chillen in een klein salon dat uitzicht geeft op een cosy corner waar bands optredens met akoestische instrumenten geven. We willen Limburgse talenten een platform bieden. Ook dj's kunnen er hun platen draaien. En dj's zijn weer mee in het vinylverhaal. Naast cd's draaien ze ook meer lp's."

Feestweekend

Een koevel onder een tafel draagt bij tot het warm en huiselijk imago dat George & The Bear uitstraalt. In een andere hoek staat een nintendo die Joris eigenhandig bouwde. Dat de platenzaak niet in het drukke stadscentum ligt, is geen toeval. "Daar kiezen we bewust voor", legt Bèrke uit. "Er is genoeg parking. En fans van vinyl vinden wel de weg naar de shop."


Vandaag en morgen wordt het een feestweekend met dj's en veel muziek in George & The Bear.