“Eerst brak dief binnen in mijn bestelwagen, daarna stierf hij naast huis van mijn moeder”

Engin Guclu is één van de slachtoffers van de inbreker. Later die nacht zou de dader sterven naast de woning van zijn moeder.
Toon Royackers Engin Guclu is één van de slachtoffers van de inbreker. Later die nacht zou de dader sterven naast de woning van zijn moeder.
De inbreker die in de nacht van donderdag op vrijdag in verschillende bestelwagens had ingebroken in Genk, is ‘s ochtends omstreeks half vijf dood teruggevonden in een tuin langs de Onderwijslaan. Een twintigtal minuten eerder was hij nog door getuigen op heterdaad betrapt aan de Stalenstraat. De toegesnelde politie kwam oog in oog te staan met de agressieve boef. Omdat hij op hen wilde inrijden, kwam het tot een schietpartij. 

Getuigen hoorden kort na vier uur plots gestommel op het parkeerterrein langs de Stalenstraat in Genk. Toen ze zagen dat een boef in een bestelwagen aan het inbreken was, sloegen ze alarm bij de politie. Eén van de buren kon de boef zelfs filmen, terwijl die nog rustig ruitjes van de wagens aan het stukslaan was. Even later kwam het op de parking tot een hevige schermutseling. De toegesnelde politie wilde de inbreker vatten, maar die man werd plots agressief. Hij stormde in het duister op de agenten af met zijn koevoet. Daarbij werden een eerste keer schoten gelost. Toch kon de man nog in zijn BMW springen. Ook daarmee probeerde de chauffeur nog eens op de agenten in te rijden. Die trokken opnieuw hun wapen. Ze schoten de banden lek en konden ook door de autoruit mikken.

Ongeval

De dader kon toch ontkomen. Mogelijk zat in dezelfde wagen nog een tweede verdachte, maar dat kon het parket vrijdag niet bevestigen. De auto scheurde in elk geval over de Stalenstraat verder richting Waterschei. Aan de Onderwijslaan werden de buurtbewoners plots verrast door een luide knal. De BMW was er op de middenberm tegen een boom gereden. “Mijn moeder woont op die plek”, legt slachtoffer Engin Guclu uit. “Zij keek door het raam om te zien wat er gebeurde. Daar lag plots een man in het gras, net op het perceel van de buren. Op de rijbaan stond een beschadigde BMW. Politieagenten snelden toe, en ook een mug en een ambulance kwamen ter plaatse. Uiteraard was ze er onder de indruk.”

Zelfverdediging

Alles wijst erop dat de dader bij de schietpartij aan de Stalenstraat geraakt was door een politiekogel. Die had hem danig verwond, waardoor hij onderweg steeds meer bloed verloor. Vermoedelijk werd hij onwel, en was de inbreker daardoor gecrasht tegen de boom. De man kon toch nog uitstappen en de tuin inrennen, maar daar bezweek hij. De hele omgeving werd vrijdagmorgen afgezet. Het gerechtelijk labo, een wetsarts en een ballistisch deskundige kwamen ter plaatse voor een onderzoek. Ook de betrokken agenten werden verhoord, al lijkt alles te wijzen op wettige zelfverdediging.

Engin Guclu deed even later nog een onaangename ontdekking. “Blijkbaar had die inbreker ook net mijn eigen bestelwagen uitgekozen”, zucht hij. “Die stond voor mijn deur aan de Heideblook. Alles wijst erop dat het om dezelfde dader gaat, want de manier van werken was telkens dezelfde. Ik heb zelf niets gehoord, al zou de neergeschoten inbreker vrijdag heel wat bestelauto’s hebben opengebroken op verschillende locaties.”

Het gerechtelijk labo kwam vrijdagochtend ter plaatse voor een onderzoek.
Toon Royackers Het gerechtelijk labo kwam vrijdagochtend ter plaatse voor een onderzoek.
De wagen van de dief werd op verschillende plaatsen geraakt door kogels.
Toon Royackers De wagen van de dief werd op verschillende plaatsen geraakt door kogels.18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tiziano Trobbiani

  Ik vind dat ge dan nog niemand moet neerschieten omdat hij een koevoet heeft. gebruik pistool teaser was die niet zo ver geraakt had je veel kunnen voorkomen pistool met kogels was hier niet het juiste wapen

 • dany coomans

  De maatschappij beschermen tegen criminelen dat is wat de politie moet doen en ook deze keer gedaan heeft, proficiat. Dat er slachtoffers vallen is niet uit te sluiten in deze, gelukkig deze keer geen onschuldige !

 • Bruno Draulans

  Het lijkt mij hier bijna dat die dief nog gelijk krijgt ook. Je moet je handen af houden van andermans materiaal of eigendom. Doe je dat niet, kan je dit voor hebben. Als je dan nog Politie met een koevoet aanvalt en dan die nog eens wil omver rijden, denk ik dat de Politie goed gehandeld heeft.Hier heb ik geen compassie mee.Brute pech gehad. Risico van heb vak, zou ik zeggen.

 • Jo Letas

  Alle, maar dan ook alle eerbied, steun en respect gaat naar deze moedige agenten!!!! Ik hoop dat zr heel veel steun krijgen van de bevolking en van hun oversten!!!

 • LEO DANEELS

  Zelfs in zo’n duidelijke gevallen, moet men toch nog die agenten lastig vallen of het wel zelfverdediging volgens het boekje was ! Arm België !