"Drie jaar lang in buitenland de stiel geleerd"

CEDRIC (26) OPENT DINSDAG EIGEN ARTISANALE BAKKERIJ

Cedric Martens aan de slag in zijn artisanale bakkerij 'Koek & Brood'.
Van Galen Cedric Martens aan de slag in zijn artisanale bakkerij 'Koek & Brood'.
Cedric Martens (26) opent komende donderdag zijn artisanale bakkerij 'Koek & Brood' op de hoek van de Tennislaan en de Vennestraat. Hij volgde een opleiding tot artisanaal bakker aan 'The School of Artisan Food' in Groot-Brittannië. "Slechts zestien leerlingen mogen daar jaarlijks aan die opleiding beginnen. Daar leer je pas brood bakken."

Cedric Martens besliste na de middelbare school om biologie te gaan studeren aan de Universiteit Hasselt. Na drie jaar hield hij het voor bekeken, het was niets voor hem. Maar wat moest hij dan wel doen? Cedric bestudeerde alle opleidingen bij Syntra, het centrum voor volwassenenonderwijs, en koos uiteindelijk voor een opleiding tot bakker. "Nochtans is er niemand in mijn familie bakker. Het was ook helemaal geen kinderdroom of zo", zegt Cedric zelf. Toch maakte hij de opleiding van een jaar af. Maar een klassieke bakker wilde hij niet worden. "Dat is niet leefbaar, bovendien moet je opboksen tegen ketens en supermarkten." Cedrics toekomst veranderde drastisch toen hij op internet op 'The School of Artisan Food' stootte. Hij wist plots wat hij wilde: artisanaal bakker worden. Cedric trok het kanaal over richting Creswell, een dorpje nabij Sheffield. "In de hele wereld zijn maar twee scholen waar je artisanaal bakker kan worden, één in San Francisco in de VS en één in het Britse Creswell. Dat dorpje ligt 'in the middle of nowhere'. Ik ging op kot, ik kende daar niemand. Gelukkig was de taal geen obstakel." Cedric studeerde een jaar voor bakker aan 'The School of Artisan Food'. "Elk jaar mogen maar zestien studenten aan die opleiding beginnen. Ik was daar de enige buitenlander." Een ingangsexamen moest hij niet afleggen. "Je moet wel de schooldirecteur kunnen overtuigen van je motivatie en passie. Het gesprek verliep gelukkig vlot en het klikte meteen."

Totale onderdompeling

Een jaar lang werd Cedric ondergedompeld in de kunst van het artisanaal brood bakken. Er werd vooral gewerkt met zuurdesem en natuurlijke grondstoffen. "Drie dagen in de week moest ik enkel brood bakken. Eén dag werd er rond patisserie gewerkt, en de vijfde dag leerde ik over boekhouding. Het was een héél praktische opleiding waarbij de focus lag op het correct en zuiver bakken van brood." Cedric behaalde zijn diploma en deed daarna nog twee jaar ervaring op bij artisanale bakkers in Engeland en Schotland. Kerstmis vorig jaar keerde hij na drie jaar in Groot-Brittannië terug naar huis. Hij zocht en vond een locatie in Genk om zijn eigen artisanale bakkerij te beginnen. "Ik zie het helemaal zitten", zegt Cedric. "Iedereen die hier komt, zal met eigen ogen zien hoe ik mijn brood en croissants maak."