"Dankzij kapper zie ik me weer graag"

PATIËNTEN BLIJ MET START OPLEIDING KANKER HAIR PROFESSIONALS OP ZOL

Voormalige kankerpatiënten Véronique Vandewal en Marleen Druyver met Katleen Vanderbeken (links), de bestuurster van het Institute for Professional Care.
Foto Mine Dalemans Voormalige kankerpatiënten Véronique Vandewal en Marleen Druyver met Katleen Vanderbeken (links), de bestuurster van het Institute for Professional Care.
Een primeur voor Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Daar start volgende maand de opleiding Kanker Hair Professionals. Kappers volgen een jaar lang lessen om het kapsel van patiënten deskundig te verzorgen én steun te bieden.

Dat een kapper voor veel kankerpatiënten een belangrijkere schakel is dan gedacht, daar weet Véronique Vandewal uit Meeuwen-Gruitrode alles van. Zij is drie maanden geleden genezen van een hersentumor. "Mijn kapper heeft me niet enkel weer mooi gemaakt maar me ook geholpen onder de mensen te komen", vervolgt ze. "Dankzij hem kan ik weer trots over straat lopen, vol zelfvertrouwen. Ik zie mezelf weer graag. Wanneer je na een chemotherapie haar verliest, is dat immers erg confronterend. Bovendien is het van groot belang dat er ook iemand buiten je directe omgeving is met wie je kan praten over kanker. Ik denk dat zo'n Kanker Hair Professional helend kan werken." Een van de tot nu toe acht kappers die zich ingeschreven hebben voor de opleiding, is Viviane Gaens uit Hasselt. "Ik was al een tijd op zoek naar zo'n gespecialiseerde opleiding", weet ze te vertellen. "Ik heb hier al het haar van vrouwen die kanker hebben moeten afknippen. Dat is zeer heftig. Alleen, ik wist niet goed hoe ik erover met hen kon praten. Hoe ga je om met die harde ingreep en de gevoelens die dat met zich meebrengt? Tot nog toe is dat een gemis in de opleiding van kappers, maar nu wordt dit met Kanker Hair Professional weggewerkt."

Bijscholing

Na het behalen van het diploma van Kanker Hair Professional stopt de opleiding niet. "Daarna moeten ze nog elk jaar een bijscholing volgen. Kwestie van bij te blijven", vertelt Katleen Vanderbeken van het Institute for Professional Care dat de opleiding in samenwerking met Ziekenhuis Oost- Limburg aanbiedt. Zo'n cursus kost de studenten 1.800 euro. "Kappers die in dienst van een baas werken krijgen weliswaar 750 euro terugbetaald, voor studenten en zelfstandigen is dat 720 euro. De kankerpatiënt kan van een stichting een care card bekomen van 30 tot 60 euro waarmee ze de kost voor een bezoek aan de kapper kan drukken."