"Bouw Ford om tot energiecentrale"

STUDENTE UHASSELT WINT ARCHITECTUURPRIJS MET GEWAAGD PLAN

Rosalie Gielis met het winnende ontwerp, geprojecteerd op de muur.
Foto Mine Dalemans Rosalie Gielis met het winnende ontwerp, geprojecteerd op de muur.
De Fordsite ombouwen tot een milieuzuiverende energiecentrale: met dat gewaagd plan won oud-studente van de UHasselt Rosalie Gielis de Euregionale Architectuurprijs. Daaraan is een prijs verbonden van 2.500 euro. In haar ontwerp zou de site niet alleen een zinvolle herbestemming krijgen, ook de lucht van Genk-Zuid zou er wel bij varen.

De uitreiking van de Euregionale Architectuurprijs vond plaats in Aachen. Er werden meer dan 250 afstudeerprojecten van vijf architectuuropleidingen in de Euregio ingezonden. Uit de shortlist van 28 genomineerden, koos een internationale jury van vijf architecten voor het project 'Transition' van Rosalie Gielis. Daarbij bouwt ze de Fordsite om tot een bio-energiecentrale met serres in de oude fabriekshallen. Het was een van de zes afstudeerprojecten die de faculteit Architectuur en kunst van de UHasselt afvaardigde en bovendien al het tweede jaar op rij dat een afstudeerproject van de UHasselt deze prijs wint. Daarnaast was er ook een eervolle vermelding voor een andere UHasselt-student, Giel Theuwis.


Hoewel Gielis ondertussen al vast in dienst is bij het bekende A2O Architecten in Hasselt, ziet ze de prijs toch als een hele eer. "Hoe ik bij het idee ben gekomen om de site om te bouwen tot een bio-energiecentrale? Als je kijkt naar de sluiting van Ford, zie je de crisis en de achterliggende afhankelijkheid van olie als een van de redenen. Er is ook de gekende problematiek van de luchtverontreiniging in Genk-Zuid. Beide problemen zou je met een energiecentrale op basis van energiegewassen, zoals algen, kunnen aanpakken. Zo voorziet mijn plan om enkele bestaande gebouwen op de site om te bouwen tot grote serres voor de gebruikte gewassen. Die planten kunnen tegelijkertijd de lucht zuiveren en daarna in de centrale omgezet worden tot energie. Een mooi evenwicht tussen bedrijvigheid en natuur."


Hoewel het erg onwaarschijnlijk lijkt dat er ooit een dergelijk project wordt gerealiseerd na de sluiting van Ford eind dit jaar, vond de jury het alvast een top-idee. "Gielis slaagt erin een antwoord te geven op de maatschappelijke vraag naar nieuwe bedrijvigheid en duurzame energie", klinkt het.

Jonge opleiding

Decaan Rob Cuyvers is alvast tevreden met de winst van zijn oud-studente.


"Met deze prijs toont onze faculteit dat ze zich, als een van de jongste architectuuropleidingen in de Euregio, duidelijk gepositioneerd heeft. We hebben in het landschap van architectuuropleidingen een unieke positie verworven en eigen niches gedefinieerd rond onder meer herbestemming en beleving", aldus Cuyvers.