"Alsof je gaat shoppen in living van je bomma"

Nieuw winkelconcept op Grote Markt

Het interieur van De Winkelkast, de nieuwe winkel van Kaat Decock, ziet er knus en gezellig uit.
Karolien Coenen Het interieur van De Winkelkast, de nieuwe winkel van Kaat Decock, ziet er knus en gezellig uit.
Vandaag opent Kaat Decock (47) aan de Grote Markt de Winkelkast, een winkel waar ondernemers hun producten mogen uitstallen in afgedankte kasten. Zij vraagt per schap 45 euro huur per maand, maar hoeft wel geen procent op de verkoop. "Klanten moeten zich hier meteen thuisvoelen. Alsof ze winkelen in de living van hun bomma."

De winkelkasten komen van de kringloopwinkel. Momenteel zijn de kasten gevuld met producten van 26 Limburgse zelfstandige ondernemers. "De kasten zijn voor november en december al helemaal volzet. Enkel in januari zijn nog leggers vrij", zegt Kaat. Het aanbod van producten is héél divers. "Hier kan je naast voeding ook allerlei geschenkartikelen mee naar huis nemen. Denk daarbij aan fotoartikelen, veel gepersonaliseerde objecten en gadgets zoals geurige zeepjes in vintage metalen doosjes met filmsterren uit de naoorloge jaren op de deskels." Winkelkast straalt een aparte sfeer uit. "Ik hou niet van winkels met een ietwat kille en strakke inrichting", liet Kaat uitschijnen.

Inpakken met elpee's

"Ik wil een sfeer creëren waardoor de mensen die hier over de vloer komen het gevoel hebben dat ze gaan winkelen in de living van hun bomma. Ik hou van het huiselijke met een warme uitstraling. De winkel geeft het gevoel dat mensen zich meteen thuisvoelen."


Midden in de zaak staat een eenvoudige inpaktafel maar de geschenken en producten worden op een speciale manier verpakt. "Ik kon 200 elpee's gratis op de kop tikken, en ik gebruik ze als onderlegger bij het inpakken. En op topdagen komen autistische meisjes helpen bij het inpakken. De mensen mogen dan een vrije gift doen. Het geld gaat dan naar drie vzw's die werken voor mensen met autismespectrumstoornis. Winkelkast wil ook startende ondernemers ondersteunen. "Velen durven de stap niet te zetten om een eigen zaak op te starten", wierp Kaat Decock op. "We geven hen de kans producten van eigen makelij uit te stallen. Ze moeten geen zware uitgaven doen, laat staan zich bekommeren over papierwerk. Ze moeten ook geen personeel aanwerven of huur voor een pand betalen." Meer info over de Winkelkast vind je op de gelijknamige Facebookpagina. (LXB)