Van knalgele villa naar de gevangenis

ZEVEN JAAR CEL VOOR SCHILDER DIE ZIJN EX LAYLA WILDE LATEN VERMOORDEN

Slachtoffer Layla.
PN Slachtoffer Layla.
Schilder André Vanwinckel (70) uit Geetbets is veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar omdat hij af wilde van zijn ex Layla (44) uit Koersel. Hij schakelde een eerste delegatie huurmoordenaars in, maar dat bleken oplichters. Toen hij voor een tweede ploeg ging, had de politie de zaak al in de gaten. Naast de schilder werden ook zijn huidige vrienden en de twee aangezochte huurmoordenaars bestraft.

In Geetbets kent iedereen André (70). Hij had zijn villa in het knalgeel geschilderd en dat was slechts één van zijn vele pronkstukken. De man was dan ook populair en leek er warmpjes bij te zitten met nog een tweede verblijf in Spanje. Een luxeboot, witte Porsche en een collectie jachtgeweren maakten het plaatje bijna af, enkel de ravissante vrouw aan zijn zijde bleek een probleem. Niet dat hij nooit iemand had, maar zo snel de vrouwen kwamen, gingen ze ook weer weg. Tot hij op een dag als een blok viel voor Layla en negen jaar bij haar bleef. Zij was een ondernemende dame die het hart van menig man sneller deed slaan. In Kortenaken had ze haar eigen eetcafé en in die gemeente stond ze erom bekend dat ze leefde van het geld van rijke mannen. André leek echter geen vlugge passant en het koppel vierde hun liefde zelfs met een sprookjeshuwelijk. Helaas bleek ook deze relatie een knipperlichtaffaire. Tot ze in 2015 definitief uit elkaar gingen. André besefte pas dat Layla niet de vrouw van zijn leven was, nadat hij al zijn bezit reeds in de huwelijksgemeenschap had gebracht. Hij voelde zich bestolen en zinde op wraak.


Na de breuk met Layla, leerde André de Afrikaanse Marie kennen. Hij vormde een koppel met de 35-jarige vrouw uit Rwanda en wilde af van zijn ex. De ex-vriend van Marie, een Kosovaar van 29 jaar, kon dat zaakje wel voor hem oplossen. Twee huurmoordenaars kregen 30.000 euro, maar losten uiteindelijk nooit een kogel. Het was hen puur om het geld te doen. Bij de rechtbank staan ze bekend om gelijkaardige feiten.

André Vanwinckel.
Karolien Coenen André Vanwinckel.

"De kop af"

Layla moest en zou eraan gaan, dus werd een B-ploeg opgeroepen. In een bar in Maasmechelen zat André samen met een nieuwe kandidaat huurmoordenaar. Hij gaf hem alle gegevens van Layla en legde uit hoe de beveiliging in de woning van Layla kon omzeild worden. Daar moest ze immers afgemaakt worden. "De kop af", klonk het bij de schilder. Om het allemaal te doen laten lijken op een diefstal, moesten er ook dure spullen worden gestolen. Wat André echter niet wist, was dat de nieuwe huurmoordenaar eigenlijk een undercoveragent was. Iets wat hij naar eigen zeggen nog steeds niet kan geloven.


De beklaagde vertelde tijdens de rechtszaak dat hij slechts even aan moord had gedacht en daarna enkel zijn geld terug wilde. Partner Marie ontkende op haar beurt alles, maar de bewijzen brachten haar toch in een moeilijk parket. Zij wist wel degelijk wat haar vriend van plan was en betaalde mee voor de moord. De aanklager vorderde twaalf jaar cel tegen André, maar uiteindelijk krijgt hij een celstraf van slechts zeven jaar.


Marie Uwase moet vier jaar naar de cel en voor de huurmoordenaars is er een plekje in de gevangenis gereserveerd voor zes en vier jaar. De kosten van de publieke vordering bedragen 12.223,34 euro. Layla wilde op haar beurt een schadevergoeding van de nieuwe vriendin van André van 20.000 euro. Van de huurmoordenaars vroeg ze elk 10.000 euro. Eerder stelde ze zich ook burgerlijke partij tegenover André, maar nadat ze van hem een villa in Spanje kreeg, liet ze die klacht vallen.