Sikhs hebben wat te vieren... En iedereen mag meedoen!

Familie Singh-Kaur deelt maand lang traditionele gerechten uit

Jaspreet is druk bezig in de keuken. Moet ook wel, want het doel is honderd mensen een lekkere hap voor te schotelen.
Bollen Jaspreet is druk bezig in de keuken. Moet ook wel, want het doel is honderd mensen een lekkere hap voor te schotelen.
De Sikhs staan voor een feestjaar, waarin ze de 550ste verjaardag van hun eerste guruleraar Guru Nanak Dev Ji vieren. Mogelijk wist u dat niet, maar dat betekent geenszins dat u niet mee kan vieren. Het gezin Singh-Kaur zal immers een hele maand november gratis maaltijden uitdelen in Geetbets. En dus werd er gisteren al stevig in de potten geroerd. 

De religie van de Sikhs ontstond in de vijftiende eeuw in Punjab, Noord-Indië. Daar vind je nog altijd het heiligdom Harmandir Sahib, een gouden tempel met vier ingangen. Iedereen is er welkom, ongeacht herkomst of geloof. Het is ook niet zomaar een plaats van ontmoeting, maar zowat de grootste ‘gratis keuken’ ter wereld. Gemiddeld schuiven er dagelijks 100.000 mensen aan. Het past dan ook helemaal in de overtuiging van de Sikhs: je moet hard werken, je geld op een eerlijke manier verdienen, en delen met anderen. Wie het wat moeilijker heeft, krijgt dus gratis eten aangeboden.

Het is ook dat principe dat  Kamaljit Singh (45) en zijn echtgenote Jaspreet Kaur (39) nu bij ons een plaats willen geven. Zij zijn alvast geen onbekenden in Geetbets en omgeving. Toen ze eind jaren negentig naar ons land verhuisden, openden ze hun winkel in de Ketelstraat in Rummen. Later kwam daar nog een winkel én een frituur bij in Geetbets. Hun twee kinderen Anshpreet (14) en Supanjit (10) werden hier geboren.

Om alles tijdig klaar te krijgen, kan Jaspreet rekenen op de hulp van vrijwilligers, en natuurlijk ook op zoon Supanjit, dochter Anshpreet en echtgenoot Kamaljit.
Bollen Om alles tijdig klaar te krijgen, kan Jaspreet rekenen op de hulp van vrijwilligers, en natuurlijk ook op zoon Supanjit, dochter Anshpreet en echtgenoot Kamaljit.

Toch wordt het gezin nog altijd soms nagestaard op straat, veelal een gevolg van onwetendheid. Twee jaar geleden besloot Anshpreet — ‘Ansh’ voor de vrienden — al om lezingen over Sikhs, hun geloof en hun cultuur te geven in verschillende scholen. Bedoeling was en is om zo de misverstanden rond Sikhs uit de wereld te helpen. En het is in diezelfde geest dat het gezin nu een maand lang met huisbereide maaltijden op pad trekt.

Tijdens het uitdelen van de maaltijden — Langar — wil het gezin ook het geloof van de Sikhs voorstellen. “Maar voor alle duidelijkheid: we doen dat niet om iemand te bekeren”, klinkt het. “We willen gewoon begrepen worden. In onze maatschappij moet het mogelijk zijn dat mensen met verschillende religieuze achtergronden samenleven, zonder iemand uit te sluiten. Voor ons is iedereen gelijk.”

Het gezin zal nu tijdens de wekelijkse markt, op vrijdag, Langar uitdelen. “Iedereen is welkom, er zal voldoende zijn”, lacht Jaspreet. “We beginnen al om 8 uur te koken. Hiervoor krijg ik hulp van vrijwilligers van de tempel in Sint-Truiden en Hoepertingen: vier mannen en vijf vrouwen — jazeker, ook mannen, want iedereen is gelijk. Zij brengen ook de nodige potten en pannen mee. We beginnen met voldoende eten voor ongeveer honderd mensen.”

Voor honderd hongerigen heb je nodig: tien kilogram rijst, tien kilogram linzen, vijftien kilogram bloemkool en zeven kilogram aardappelen. Daar mogen ook bonen en erwten, en kruiden zoals koriander, kurkuma, komijn en chili bij. Hoe je dat allemaal samenvoegt tot een gerecht? Met de hulp van het hele gezin en de vrijwilligers. “We krijgen ook hulp van ‘niet-Sikhs’. Dat is uiteindelijk ook onze betrachting: mensen bij elkaar brengen.”

Lekkerbekken mogen zich al verheugen.
Bollen Lekkerbekken mogen zich al verheugen.
De kruiden staan al klaar.
Bollen De kruiden staan al klaar.

Het gezin zal Indiase gerechten klaarmaken zoals Daal Chaul (linzen met rijst), Roti (een soort naan) of Alo Gobi (aardappelen, bloemkool en salade). In de Sikhtempels eet je die gerechten al zittend op de vloer, als teken van gelijkheid. “Maar dat gaan we de mensen hier niet aandoen”, lacht Jaspreet. “De bedoeling is niet alleen om onze tradities voor te stellen, maar ook en vooral om elkaar beter te leren kennen. Mensen in nood helpen is één van onze taken. Maar ook familie en naastenliefde zijn belangrijk. Met dit initiatief willen we iets kunnen betekenen. Naast klassieke armoede bestaat er ook nog sociale armoede. Vandaar dat het belangrijk is om mensen niet alleen iets te eten aan te bieden, maar ook om hen sociale contacten aan te bieden.”

Het gezin zal deze maand de centra van volgende steden en gemeenten aandoen: Geetbets (2 en 23 november, 13-15 uur), Sint-Truiden (3, 10, 17 en 24 november, 9-11 uur), Hoepertingen (4, 18 en 25 november, 12-13 uur), Rummen (7 november, 12-14 uur), Hasselt (14 en 28 november, 13-14 uur), Leuven (21 november)

Als het initiatief aanslaat, wil Jaspreet volgend jaar — in het echte feestjaar — uitbreiden naar het hele land.

Het gezin stelt één van de typische maaltijden voor.
Bollen Het gezin stelt één van de typische maaltijden voor.
Proef vooral zelf ook even tijdens de wekelijkse markt van deze lekkernij.
Bollen Proef vooral zelf ook even tijdens de wekelijkse markt van deze lekkernij.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.