Politie ontmantelt cannabisplantage van industriële omvang

En ook langs de Wolfhaagweg bleek er eentje te zijn

In deze woning waren de kwekers actief. De aangrenzende kebabzaak heeft voor alle duidelijkheid niets met de zaak te maken.
Bollen In deze woning waren de kwekers actief. De aangrenzende kebabzaak heeft voor alle duidelijkheid niets met de zaak te maken.
De lokale politie heeft afgelopen woensdag langs de Grote Steenweg in Rummen een cannabisplantage van industriële omvang ontmanteld. Eén verdachte werd opgepakt. Vrijdag mochten de verhakselaars opnieuw draaien, deze keer voor een — kleinere — plantage in Geetbets.

De politie was de plantage al enige tijd op het spoor. Deze week volgde dan een huiszoeking in de woning met aanpalende opslagplaats. In die opslagplaats werd een grote hoeveelheid cannabisplanten gevonden. Eén verdachte, een 44-jarige man uit Overpelt, werd opgepakt en intussen ook aangehouden door de onderzoeksrechter. 

Duizenden stekplantjes

"Onze recherche was al maanden met dit onderzoek bezig", zegt Luc Liboton, korpschef van de politiezone Hageland. "Het bleek om een erg professionele plantage te gaan. Er waren niet alleen volwassen planten, maar ook duizenden stekplantjes. Dat zijn 'takjes' van oudere planten die men 'stekt' om ze laten opgroeien tot een volwaardige plant. Zo waren er meer dan tienduizend."

Nadat de verdachte opgepakt was, kon de plantage ontmanteld worden. Gezien de omvang werd ervoor gekozen om de planten ter plaatse te vernietigen met behulp van een verhakselaar van de gemeente. "Maar de buit bleek dermate groot, dat we in de namiddag nog een tweede verhakselaar moesten oproepen", aldus nog de korpschef. "Anders zou de klus niet voor de avond geklaard zijn."

Een plantage van deze omvang moet wel wat beweging met zich meegebracht hebben, maar zelfs in het o zo rustige Rummen bleef de operatie onder de radar. Buurtbewoners en klanten van de nabije kebabzaak hebben ook nooit iets verdachts gezien. "Het is niet de eerste plantage die in onze gemeente ontmanteld wordt, maar nooit eerder zagen we er één van deze omvang", zegt burgemeester Jo Roggen. "Maar de locatie was natuurlijk wel 'geschikt', met een ruime loods langs de drukke N716. En aan de overzijde ligt een warenhuis, waardoor het af- en aanrijden niet erg opviel."

Eentje is geentje...

De plantage langs de Grote Steenweg was bij wijze van spreken nog niet opgedoekt, of er volgde al een tweede langs de Wolfhaagweg in Geetbets. Daar brak vrijdagnamiddag omstreeks 15 uur brand uit in een vrijstaande woning. Buren sloegen alarm, de brandweer snelde ter plaatse. Bij aankomst sloegen de vlammen al door het dak. De blusploegen kregen het vuur snel onder controle, maar konden niet verhinderen dat de bovenverdieping en één vertrek op de benedenverdieping uitbrandden. 

In het huis was niemand aanwezig, maar de brandweer deed wel een ontdekking. De zolderverdieping bleek een cannabisplantage te herbergen, goed voor zo'n honderdtal plantjes. De brand werd overigens ook veroorzaakt door oververhitting van de installatie. De politie speurt de kwekers op.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ANN LIMBOS

    Het is daar precies druk...