'Judobier' Tripel Trezeke is groot succes

PRODUCTIE VAN 8.000 LITER PER JAAR GEGEERD IN RUIME REGIO

Bedenkers Jean-Pierre Nijns en Willy Sempels doen goede zaken op de eerste ambachtenmarkt.
Foto Vanessa Dekeyzer Bedenkers Jean-Pierre Nijns en Willy Sempels doen goede zaken op de eerste ambachtenmarkt.
Twee jaar geleden lanceerde Judoclub Geetbets het bier Tripel Trezeke naar aanleiding van het 45-jarig bestaan van de club. "Dat kent een enorm succes", zeggen de bedenkers Jean-Pierre Nijns en Willy Sempels. "Vandaag produceren we zowat 8.000 liter per jaar en verdelen we het Trezeke in de cafés en horecazaken in Geetbets en in de ruime regio."

"Tripel Trezeke kent eigenlijk al een lange voorgeschiedenis", legt Jean-Pierre Nijns uit. "Het werd eind 19de eeuw al gebrouwen op het landgoed Ter Leenen op grondgebied van Rummen door Brouwerij Coenen. De brouwerij werd echter ontmanteld kort nadat de Tweede Wereldoorlog begon."

Op punt gesteld

Halfweg de jaren '80 spraken Jean-Pierre en Willy er al van om het bier opnieuw op de markt te brengen, maar het duurde tot 2015 vooraleer Tripel Trezeke effectief gebrouwen werd. Samen met Marc Struyf van microbrouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos werd via diverse kleinere brouwsels het recept op punt gesteld. "Met dat recept trokken we dan naar brouwerij Anders in Halen waar ons Betsers streekbier nu per 40 hectoliter gebrouwen wordt."


Tripel Trezeke is een blond bier van hoge gisting met 7,5 procent alcoholgehalte en met hergisting in de fles. De naam verwijst naar de vrouw van de brouwer, Theresia Jacobs. "We hadden er nooit van kunnen dromen dat Tripel Trezeke zo'n succes zou worden. Vandaag komen er bijzonder veel bieren op de markt en het is dan ook niet makkelijk om een plaatsje te veroveren, maar we kunnen gerust stellen dat we daar toch in geslaagd zijn", zeggen Jean-Pierre en Willy. "Door de mooi uitgebalanceerde, licht bittere afdronk valt het bier ook bijzonder in de smaak bij de dames."

Streekmarkten

De brouwers schuimen momenteel heel wat streekmarkten af, zo ook de streekmarkt van Geetbets, die op de Dag van de Ambachten plaatsvond bij speculaasbakkerij Vanvuchelen. "Hier verkopen onze geschenkpakketten bijzonder goed. Voor de prijs van 20 euro krijg je acht flesjes Tripel Trezeke en een Tripel Trezeke glas, een echt collectors item. De flesjes, het bierglas en enkele leuke Tripel Trezeke verzamelstuks zitten mooi verpakt in een draagbaar, handgemaakt en ambachtelijk houten geschenkkistje."


Al deze producten zijn ook online te koop via www.tripeltrezeke.be.