"Jammer dat het via de rechtbank moet, want niemand heeft dit gewild"

OORZAAK DODELIJK ONGEVAL HUGO CELIS (71) BLIJFT ONDUIDELIJK

Het ongeval gebeurde vorig jaar op 7 mei in de Zwarteveldstraat in het Limburgse Donk. Hugo Celis kwam ten val toen een tractor een inhaalmanoeuvre deed.
Marco Mariotti Het ongeval gebeurde vorig jaar op 7 mei in de Zwarteveldstraat in het Limburgse Donk. Hugo Celis kwam ten val toen een tractor een inhaalmanoeuvre deed.
Bijna dag op dag één jaar geleden kwam de 71-jarige duivenmelker Hugo Celis uit Rummen bij Geetbets om bij een ongeval in het Limburgse Donk bij Herk-de-Stad. Hij werd met zijn fiets geraakt door een tractor met aanhangwagen die wilde voorbijsteken en stierf ter plaatse. "De chauffeur en de weduwe hadden buiten de politierechtbank al contact en ik apprecieer ten zeerste dat ze allebei begrip toonden", klonk het gisteren bij de rechter.

Het ongeval gebeurde op zaterdag 7 mei rond 18.45 uur. Hugo was samen met zijn vrouw met de fiets op weg naar huis nadat hij een uitstapje had gemaakt naar Diest, waar ze samen wat aten en dronken. "Wat een gezellig fietstochtje moest worden, eindige echter in een drama en dat had niemand gewild", vatte de rechter gisteren samen. In de Zwarteveldstraat in Donk kwam de fietser immers ten val aan een T-splitsing. Dat gebeurde toen een tractor met aanhangwagen een inhaalmanoeuvre deed. Gisteren moest de chauffeur dan ook uitleg komen geven bij het voorval.


"Ik zag twee fietsers rijden in de verte en naderde stelselmatig. De vrouw reed wat verder voorop en de man bevond zich ter hoogte van een zijweg. Ik hield mij met mijn tractor uiterst links van de weg zodat ik de rijdende fietser kon passeren. Dat deed ik aan ongeveer tien kilometer per uur. Ik heb vooraf echter niet geclaxonneerd. De man week een beetje uit op de zijberm. Volgens mij was er ongeveer anderhalve meter ruimte tussen de wagen en de fietser. Toen ik in mijn zijspiegel keek, zag ik dat de man ten val was gekomen. De oorzaak is me niet duidelijk. Ik ben dadelijk gestopt en heb de hulpdiensten gebeld. De man reageerde niet meer", klonk het bij de chauffeur van het landbouwvoertuig.

Slachtoffer Hugo Celis.
Christian Hennuy Slachtoffer Hugo Celis.

Mont Ventoux

De rechter benadrukte dat het om een spijtig ongeval ging dat niemand had gewild. Toch worden de precieze omstandigheden onderzocht. "Als hij niet was voorbijgereden, was dit niet gebeurd", klonk het gedecideerd bij Rob, de zoon van het slachtoffer, die zich burgerlijke partij stelde. Ook de weduwe van het slachtoffer was gisteren aanwezig op de politierechtbank. Hun advocaat betwiste de afstand en de snelheid die de tractor aanhield. "Hij mocht daar niet voorbijrijden. De tractor is al 2,60 meter breed, dan ga je op een baan van 3,10 meter niet voorbijsteken. Er was geen plaats. Bovendien was Hugo iemand die ooit de Mont Ventoux naar boven fietste, de tractorchauffeur reed dus wel sneller dan tien kilometer per uur. Er was ook een remspoor van twee meter, wat toch abnormaal is bij zo'n lage snelheid. Kortom: het was een onverantwoord manoeuvre en hij vroeg hiermee om problemen. Mogelijk was de man zijn evenwicht verloren, maar dat kon ook veroorzaakt zijn geweest door de tractor", aldus hun advocaat.


Ook de procureur vroeg zich af waarom de chauffeur 'in godsnaam daar' wilde passeren. "De tractor kon daar niet naast de fiets. Ofwel blijf je er dan achter, ofwel maak je heel duidelijk dat je wil passeren. Hier was sprake van verregaande onvoorzichtigheid. Dit lijkt op onopzettelijke doding. Er valt het slachtoffer niets te verwijten."

Begrip

De advocate van de chauffeur benadrukte eerst en vooral het feit dat de burgerlijke partij op een menselijke manier contact had opgenomen met haar cliënt. "Ze belden hem op voor een gesprek. Eerst was mijn cliënt geschrokken, maar daarna volgde een sereen gesprek. Natuurlijk was het emotioneel, maar er slingerden geen verwijten in de lucht."


Iets wat door de rechter werd bevestigd. "Begrip is in zo'n gevallen essentieel. Het is knap dat men het heeft aangedurfd om in contact met elkaar te komen. Het is jammer dat dit strafrechtelijk moet worden opgelost, want niemand heeft dit gewild."

Veel hypotheses

De advocaat van de chauffeur stelde dat het moeilijk was om de afstand tussen de fietser en de tractor te reconstrueren. "Er zijn zoveel hypotheses. De man is opzij in de licht hellende berm gaan rijden, maar wat er dan gebeurd is zodat hij zijn evenwicht verloor, blijft onduidelijk. Lag zijn ketting eraf? Werd hij onwel? We zullen het niet weten", benadrukte zij, voor ze de vrijspraak vroeg. Op 31 mei volgt het vonnis.