Geen fietspaden op drukste weg van gemeente

Fietsen in het centrum van Munkzwalm is niet veilig. Dat heeft te maken met het feit dat in de Zuidlaan, één van de drukste wegen van de gemeente, geen fietspaden of fietssuggestiestroken liggen.

"Bovendien wordt er ook nogal vaak te snel gereden en dan vooral door chauffeurs die de berg naar beneden rijden", stelt directeur Geert Wildemeersch van de vrije basisschool uit de Decoenestraat vast. "Slechts een paar van onze leerlingen komen met de fiets naar school en dit onder begeleiding van de ouders. Al heeft dat misschien ook wel te maken met het feit dat Zwalm een uitgestrekte gemeente is en niet alle ouders daar 's morgens tijd voor hebben." Directrice Marie-Claire De Keyser van basisschool De Zonnewijzer laat haar leerlingen niet zonder fluohesje de straat op.

Mobiliteitsschepen Guido De Temmerman (Open Vld) laat weten dat de Zuidlaan te smal is voor fietspaden. "Voor de fietsers werken we wel aan een degelijk alternatief. Enkele jaren geleden begonnen we al met de voorbereidingen om een wandel- en fietspad aan te leggen naar het centrum van Munkzwalm", legt De Temmerman uit. "Net voor je de dorpskern binnenrijdt, even voor de fietsenwinkel Fieles, kan je nu al langs de Wijlegembeek en het bufferbekken fietsen naar de Veldstraat. Momenteel wordt dat fietspad doorgetrokken van de Veldstraat naar de Spoorweglaan. Tegen eind dit jaar moet het fietspad van zo'n kilometer lang een feit zijn. Wandelaars en fietsers zullen vanaf dan de drukke Zuidlaan links kunnen laten liggen."

(TVR)

Fietsen in de Zuidlaan is allesbehalve veilig.
Ronny De Coster Fietsen in de Zuidlaan is allesbehalve veilig.