Wassalon Best Wash is even het atelier van kunstenaar Tom Clement

Tom Clement toont zijn eerste tekening.
Peter Vanderveken Tom Clement toont zijn eerste tekening.
Wie deze week de vuile was komt binnenbrengen bij wassalon Best Wash in de Dr. Van de Perrestraat, wordt er begroet door kunstenaar Tom Clement. De hele week lang tekent hij in het wassalon bezoekers die op hun was wachten of slaat hij met hen een praatje, woensdag komt ook dichteres Sara Eelen inspiratie opdoen. Op de vernissage van vrijdag toont Tom al zijn werken en brengt Sara haar gedicht.

Tom Clement (45) uit Deurne is met het project niet aan zijn proefstuk toe. Eerder tekende hij al in negen wassalons in Antwerpen en ook Hasselt en Lier passeerden reeds de revue. Nu is het dus de beurt aan Geel, in wassalon Best Wash in de Dr. Van de Perrestraat 77, op uitnodiging van cultuurcentrum De Werft. In Best Wash maakt Tom schetsen van de bezoekers op karton met houtskool. 

“Ik wilde graag terug veel tekenen en ik zocht een plek om dat te doen. Toen kreeg ik het idee om een tentoonstelling in een wassalon te organiseren. De hele week teken ik en op de laatste dag (vrijdag) stel ik mijn werk tentoon”, vertelt Tom. “De achterliggende gedachte daarbij is om kunst dichter bij de mensen te brengen - op deze manier hoeft men niet naar een museum te gaan om kunst te zien.”

Tom Clement tekent nog de hele week in het wassalon.
Peter Vanderveken Tom Clement tekent nog de hele week in het wassalon.

De locatie van het wassalon is niet toevallig gekozen. “Het heeft iets intiems. Je zit er samen en iedereen is er gelijk: iedereen komt gewoon om zijn was te doen. De mensen zijn ook verwonderd omdat ze niet verwachten dat hier een kunstenaar aan het werk is”, gaat Tom verder. “Vandaag (maandag, red.) heb ik nog niet zoveel mensen over de vloer gehad. Maar het is nog maar net weekend geweest, dan hebben de meesten hun was al gedaan. Woensdag verwacht ik wel wat meer volk omdat het dan een feestdag is. Mijn eerste tekening is er een van een man die heel rustig in z’n boekje zat te lezen.”

Wie geen model wil staan, kan bij Tom ook terecht voor een leuke babbel of om op je was te letten. De gesprekken die hij voert pent hij neer in een dagboek. “Het sociale aspect is ook een belangrijk onderdeel van het project. Mijn gesprekken van deze week ga ik verwerken in mijn speech voor de opening van de tentoonstelling. Initieel was dat eigenlijk niet het plan, maar dat is zo gegroeid omdat mensen je aanspreken en een stuk over hun leven vertellen. Op deze manier kom je heel makkelijk in contact met mensen.”

Tom Clement is nog tot en met vrijdag elke dag in het wassalon te vinden van 9.30 tot 17 uur. Woensdag komt ook dichteres Sara Eelen inspiratie opdoen om over het wassalon een gedicht te schrijven. De feestelijke afsluiting volgt vrijdag om 19 uur. Dan kan iedereen de tekeningen van Tom komen bewonderen en luisteren naar het nieuwe werk van Sara in het bijzijn van een hapje en een drankje.

De eerste tekening van Tom Clement.
Peter Vanderveken De eerste tekening van Tom Clement.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.