Verongelukt op weg naar school

VRACHTWAGEN RIJDT LIEZEL (14) AAN OP KRUISPUNT IN WINKELOMHEIDE

De plaats aan Winkelomheide waar het meisje onder een vrachtwagen terecht kwam. De wegreus op de foto heeft niks te maken met het ongeval.
Foto Vanderveken De plaats aan Winkelomheide waar het meisje onder een vrachtwagen terecht kwam. De wegreus op de foto heeft niks te maken met het ongeval.
De veertienjarige Liezel Belmans is vrijdagmorgen op weg naar school om het leven gekomen bij een dodehoekongeval. Een vrachtwagen heeft het meisje op haar fiets aangereden. Ze is nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed daar in de loop van de voormiddag.

Liezel Belmans was vrijdagochtend via de Nieuwe Baan met haar fiets op weg naar het Sint-Maria-Instituut in Geel. In de dorpskern van Winkelomheide had ze, zoals elke dag, afgesproken met enkele vriendinnen om van daaruit samen verder naar school te rijden. Maar op het kruispunt van Winkelomseheide en Hezemeerheide II heeft een vrachtwagen het meisje aangereden. De vrachtwagenchauffeur wou rechtsaf draaien in de richting van Meerhout en merkte de jonge fietsster, die rechtdoor wou rijden, niet op. Beiden hadden groen licht. "Ik zag meteen dat het zeer ernstig was", zegt een buurtbewoner. "Ze was duidelijk zwaar ten val gekomen. Haar fiets was helemaal stuk en de inhoud van haar boekentas lag overal verspreid over de weg." Het meisje is nog ter plaatse gereanimeerd en is naar het ziekenhuis overgebracht, maar daar overleed ze even later aan haar verwondingen.


"Het is een heel gevaarlijk punt voor fietsers", klinkt het in de buurt. "Zelfs al heb je er groen licht, dan kunnen er nog ongevallen gebeuren. Zoals vandaag bewezen is. Echt een verschrikkelijk ongeval." Het parket van Turnhout trok het rijbewijs van de bestuurder van de vrachtwagen voor vijftien dagen in. "Dat is de standaardprocedure", benadrukte het parket.

Voorzichtig

Mensen uit haar omgeving omschrijven Liezel als een voorzichtige fietsster die goed oplette in het verkeer. Op sociale netwerksite Facebook is vrijdagavond de pagina 'Wij gaan u missen Liezel Belmans' opgericht. Die pagina kreeg in een paar uren al enkele honderden likes. Het regende gisteren ook reacties op de Twitteraccount van Liezel. Daar uitten vrienden en kennissen hun ongeloof.

Carnaval

Liezel woonde afwisselend bij haar vader in Winkelomheide en bij haar moeder in Meerhout-Zittaart. Vrijdag vertrok ze daar met de fiets. Samen met haar moeder was ze lid van de carnavalsgroep de Heiwijven, een hobby die ze sinds twee jaar met veel passie en plezier bedreef.


In haar school, het Sint-Maria-Instituut aan de Pas in Geel, heeft de leerlingenbegeleiding de leerlingen en leerkrachten van de klas van Liezel gisteren opgevangen. Daarbij waren ook enkele mensen van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) aanwezig. Alle andere leerlingen zijn samengeroepen, zodat de directie het nieuws van het tragische ongeval kon meedelen.


In het Sint-Jozefinstituut kreeg de klas van de jongere broer van Liezel eveneens de nodige opvang en begeleiding.