Van baby’s tot senioren, iedereen kan muziek leren maken bij Lien: “Zingen verbindt mensen”

Lien Avonds speelt piano samen met haar kinderen.
Peter Vanderveken Lien Avonds speelt piano samen met haar kinderen.
Sinds september zet orthopedagogisch muziekbegeleider Lien Avonds uit Geel zich voltijds in voor haar project ‘Muziek voor Iedereen’. Eerder deed ze dat al twaalf jaar deeltijds. Vanaf januari start ze met tiendelige sessies, die ze aan een erg gevarieerd doelpubliek geeft – van senioren tot kersverse ouders met hun baby’s.

Lien Avonds studeerde af als orthopedagogisch muziekbegeleider aan het conservatorium van Maastricht en heeft inmiddels heel wat ervaring opgedaan. Zo werkte ze met muziek in het kleuteronderwijs, de lagere school, middelbaar onderwijs, een school voor moeilijk opvoedbare kinderen en de psychiatrie. Ook ging ze een half jaar aan de slag met muziek in de sloppenwijken van Calcutta en gaf ze postgraduaatcursussen ‘muziek binnen je werkveld’ aan de Plantijn Hogeschool. Twaalf jaar geleden startte ze met het concept ‘Muziek voor Iedereen’, waarmee ze muzieklessen op maat geeft. Dat deed ze in bijberoep, tot ze er in september van dit jaar haar hoofdberoep van maakte.

“Wat ik vooral wil belichten, is dat muziek werkelijk voor iedereen is”, vertelt Lien. “Noten kunnen lezen is geen vereiste. Waar ik steeds meer mee bezig ben, is wat muziek met mensen doet, omdat ik tijdens de sessies steeds vaker ontdek dat je met mensen aan het werk bent. Dat betekent dat je elke keer te maken krijgt met een ander interessant verhaal. Zingen, blijkt uit onderzoek, is goed voor ons als mens, voor ons lichaam en het prikkelt ons geheugen. En het brengt mensen echt dichter bij elkaar. Alle grootouders, ouders en kinderen die zich geroepen voelen zijn heel welkom. Ik wil ze uitnodigen om - onder begeleiding van piano - elkaars muziek samen te laten zingen. Ik schrijf alles uit, het enige dat ze moeten doen is hun persoonlijke muziek doorgeven.” 

Daarnaast biedt Lien onder meer ook privélessen op maat, samenzang en seizoenszingen aan.

Vanaf januari start Lien Avonds met tiendelige sessies. “Het gaat om ‘Groeien in zingen’, voor iedereen die er zin in heeft. Het maakt niet uit of je kan zingen, want het gaat om wat zingen met je doet. Zo zijn er sessies voor senioren, zwangere vrouwen en hun partners en kersverse ouders met hun baby. Niets dat zo rustgevend werkt als zingen voor je kindje. Op sociaal vlak heeft het zijn voordelen om elkaar tien keer na elkaar te zien. De groepsleden leren elkaar wat beter kennen en kunnen zo samen groeien. Door mijn persoonlijke aanpak is het een pak intiemer dan een reguliere muziekles. Mensen die niet bezig zijn met zingen, stel ik op hun gemak en geef ik een zekere veiligheid, dat vind ik erg belangrijk aangezien ik veel respect heb voor de mensen die met mij werken. Iedereen moet bijvoorbeeld op voorhand zijn eigen muziek binnenbrengen, want zoiets is compleet persoonsgebonden.” 

Wie meer info wil over ‘Muziek voor Iedereen’ of zich wil inschrijven voor een van de sessies, kan daarvoor terecht op www.muziekvooriedereen.be of via het nummer 0485/34.30.30.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.